SUA au oprit temporar livrările de F-35. Americanii au identificat componente chinezești în avioane

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Biroul de programe F-35 a oprit temporar acceptarea noilor aeronave F-35 pentru a asigura conformitatea programului cu reglementările de apărare „referitoare la metalele speciale”, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare, Russell Goemaere.

Acesta a precizat că întreruperea nu va afecta operarea aeronavelor F-35 deja livrate armatei americane și partenerilor din străinătate, deoarece „magnetul nu transmite informații, nu dăunează integrității aeronavei și nu există riscuri de performanță, calitate, siguranță sau securitate asociate cu această problemă.”

Odată ce problema a fost descoperită, biroul programului F-35 a găsit o sursă alternativă pentru aliajul care va fi folosit la viitoarele avioane, a adăugat Goemaere, “iar livrările de F-35 au fost oprite ca măsură de precauție”.

Compania Lockheed Martin a transmis că în prezent colaborează cu partenerii și cu Pentagonul “pentru a asigura conformitatea contractuală în cadrul lanțului de aprovizionare”, subliniind, de asemenea, că F-35 rămâne în siguranță pentru zbor.

 

Magnete montate pe avioanele americane F-35 de generația a V-a, „made in China”

 

Honeywell International, un subcontractant în programul F-35, a notificat Lockheed Martin la jumătatea lunii august că „aliajul provenit din Republica Populară Chineză” și furnizat de un subcontractant de „nivelul cinci” a fost folosit în realizarea unui magnet montat pe aeronave. 

Agenția de gestionare a contractelor de apărare și Biroul programului F-35 au citat o lege din SUA și un regulament separat de achiziție al Pentagonului care interzice utilizarea anumitor metale sau aliaje speciale produse de „țările acoperite” enumerate în lista Defense Federal Acquisition Regulation, respectiv China, Iran, Coreea de Nord și Rusia.

Agenția a sesizat Biroului de programe F-35 privind acest aspect,  pe 19 august.

Compania Honeywell a ținut să precizeze că „rămâne angajată să furnizeze produse de înaltă calitate care îndeplinesc sau depășesc toate cerințele contractuale”.

CITEȘTE ȘI: Obiectivul spionajului militar chinez e software-ul F-35. Expert american: În caz de război chinezii ar dori să țină la sol avioanele F-35 ale SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel