SUA au furnizat în secret Ucrainei mai multe rachete ATACMS: Ar fi fost deja utilizate în atacul asupra aerodromurilor rusești Berdyansk și Luhansk

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune. Aceste rachete au o rază de acțiune semnificativă și sunt destinate utilizării de către forțele ucrainene. Acest sprijin face parte din efortul Statelor Unite de a ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia, sporindu-i capacitățile defensive.

Potrivit a doi oficiali americani, SUA au furnizat în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, oferind Ucrainei o nouă capacitate semnificativă care ar putea permite forțelor sale să lovească noi ținte rusești care anterior erau inaccesibile.

Președintele Joe Biden a ezitat să livreze sistemul de rachete tactice, sau ATACMS, de teama escaladării conflictului. Transferul indică faptul că calculul administrației Biden s-a schimbat după ce contraofensiva ucraineană a evoluat lent. Cele două persoane care au confirmat transferul și utilizarea acestor rachete de către Ucraina au beneficiat de anonimat. The Wall Street Journal a fost prima publicaţie care a raportat primul știrea potrivit căreia rachetele ATACMS au fost transferate și utilizate în Ucraina.

În discursul său de marți seară, președintele Volodimir Zelenski a confirmat că forțele ucrainene au folosit rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune, a relatat European Pravda.

La finalul discursului, mulțumindu-le partenerilor occidetali pentru ajutorul acordat, Zelensky a adăugat: "Astăzi, sunt deosebit de recunoscător Statelor Unite. Acordurile noastre cu președintele Biden sunt puse în aplicare. Ele sunt puse în aplicare cu mare acuratețe - ATACMS s-a dovedit a fi un sistem foarte bun".

Oficiali americani au precizat marți pentru CNN că Ucraina a folosit deja ATACMS, ale căror variante au o rază maximă de acțiune de aproximativ 186 de mile, pentru a ataca aerodromurile rusești Berdyansk și Luhansk din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a transmis marți că în urma atacului au fost distruse mai multe elicoptere rusești, un depozit de muniție și un sistem de apărare aeriană, dar nu a precizat dacă a folosit rachete ATACMS.

Livrarea și utilizarea pe câmpul de luptă a rachetelor ATACMS, confirmată pentru Politico de două persoane familiarizate cu subiectul, marchează o consolidare majoră a apărării Ucrainei de către administrația Biden, oferind pentru prima dată forțelor armate ucrainene capacitatea de a lovi ținte rusești aflate mult în spatele liniei frontului.

 

Care ar fi motivul pentru care SUA nu au anunţat publicat trimiterea de rachete ATACMS în Ucraina?

 

Nu este clar când au fost furnizate rachetele americane. Dar SUA au decis în ultimele săptămâni să le trimită în liniște pentru că au vrut să îi ia prin surprindere pe ruși, mai ales după luni de discuții publice despre dacă președintele Joe Biden va fi de acord să permită trimiterea acestor rachete către Ucraina, a declarat un oficial american.

Rușii cunosc destul de bine raza de acțiune a rachetelor ATACMS, iar SUA s-au temut că aceștia vor muta echipamentele și armele din raza de acțiune înainte ca rachetele să poată fi folosite, a spus oficialul.

Rachetele ATACMS nu sunt primele arme pe care SUA l-au trimis în Ucrainei. În august 2022, Pentagonul a recunoscut că a trimis neanunțat rachete antiradar HARM în Ucraina.

 

Reticența Statelor Unite a luat sfârşit

 

Dar, de obicei, SUA anunță pachete semnificative de arme către Ucraina, inclusiv atunci când a trimis sisteme de apărare antiaeriană Patriot anul trecut și muniții cu dispersie în acest an. Întrebat în repetate rânduri în ultimele săptămâni despre situația sistemelor ATACMS, secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA nu are "nimic de anunțat". 

Discuțiile privind trimiterea sistemelor ATACMS s-au intensificat substanțial luna trecută, a relatat anterior CNN. Anterior, oficialii americani au fost reticenți în a trimite rachetele ghidate sol-sol cu rază lungă de acțiune, pe fondul temerilor legate de escaladarea conflictului, deoarece acestea ar putea fi lansate de ucraineni pentru a lovi ţinte aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Totuși, această îngrijorare a dispărut în mare măsură în ultimele luni, deoarece Ucraina a demonstrat că nu folosește alte arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul Rusiei, au declarat mai mulţi oficialii americani.

Recunoașterea faptului că ATACMS se află în mâinile ucrainenilor și că sunt deja folosite vine după luni de secretizare a deciziei lui Biden de a trimite rachete cu rază lungă de acțiune. Ucraina a anunțat marți că forțele sale au distrus nouă elicoptere rusești, precum și alte echipamente militare, într-un atac asupra orașelor Berdyansk și Luhansk din estul Ucrainei ocupate de Rusia.

Forțele speciale ucrainene au lovit marți dimineață două aerodromuri militare rusești, afirmând că au reușit să distrugă nouă elicoptere militare rusești, un sistem de rachete antiaeriene și un depozit de muniție. Atacurile au avut loc în Berdyansk, un oraș ocupat din sudul regiunii Zaporoje și la un aerodrom din Luhansk, oraș ocupat din estul Ucrainei.

Forțele speciale au reușit, de asemenea, să avarieze cu succes pistele de aterizare ale aerodromurilor, în ceea ce a numit "Operațiunea Dragonfly".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel