SUA au dezvoltat un nou sistem special pentru Ucraina: FrankenSAM. Rachete moderne ale Patriot vor fi lansate de către un sistem sovietic

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN
Sistem de apărare antiaeriană Patriot. Foto: U.S Army via CNN

Războiul neprovocat declanșat de Rusia pe 24 februarie 2022 împotriva Ucrainei și prelungirea conflictului forțează industria de apărare din Occident să se adapteze. Ucraina are nevoie ca de aer de sisteme de apărare antiaeriene în contextul în care toate datele indică că Rusia va lansa un atac masiv în această iarnă pentru a lovi infrastructura energetică și civilă cu scopul de a pune presiune internă pe regimul de la Kiev.

Ucrainenii au reușit să treacă cu bine de iarna trecută, însă există îngrijorări că atacurile pe care le-am văzut atunci împotriva infrastructurii energetice în Ucraina vor fi mult mai intense de această dată.

Cu frontul blocat din punct de vedere militar, rușii vor încerca din nou să-și atingă obiectivele militare prin lovirea populației civile ucrainene în tentativa de a slăbi rezistența.

Ucrainenii au primit sisteme de apărare moderne, inclusiv MAMBA, IRIS-T sau Patriot, însă sunt în continuare în criză în ceea ce privește numărul lor. 

În vizita efectuată pe 10 octombrie de către președintele Volodimir Zelenski la București, acesta a confirmat că Ucraina are mare nevoie de sisteme de apărare antiaeriene, lucru care l-a discutat și cu oficialii României.

„Am discutat despre solicitările noastre militare. Vor fi noutăți privind artileria și apărarea antiaeriană. România cunoaște cât de periculoase sunt dronele Shahed cu care Rusia atacă”, preciza președintele Zelenski.

 

Industria se adaptează pe nevoile Ucrainei. SUA au reușit cu succes să dezvolte un sistem antiaerian special pentru Ucraina. E parte a programului FrankenSAM - sistem sovietic care va lansa rachete ale Patriot

 

2. Mai mulţi ... (militar-ucrainean-curs-pregatire-operare-patriot_10756900.jpg)

Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Situația dificilă prin care trece Ucraina a forțat industria de apărare din SUA să inoveze.

Publicația americană The New York Times a anunțat că SUA au dezvoltat special pentru Ucraina sisteme hibrid pe care le-au numit sugestiv FrankenSAM, SAM fiind acronimul pentru surface-to-air missile.

E vorba de sisteme din perioada sovietică aflate în dotarea Ucrainei, dar care vor putea utiliza muniție de ultimă generație occidentală. Aceste sisteme vor putea lansa rachete ale sistemelor moderne Patriot.

FrankenSAM e de fapt un nume generic.

Cea mai puternică versiune ar fi rachete Patriot lansate de pe sisteme care folosesc radare sovietice aflate în dotarea Ucrainei.

Potrivit sursei citate un astfel de sistem a fost deja testat cu succes și a lovit o dronă. Nu se menționează ce sistem sovietic a fost integrat pentru combatibilitatea cu rachetele interceptoare Patriot.

Există până în prezent alte două precedente de succes pentru programul FrankenSAM: Lansatoare sovietice Buk pe care au fost integrate rachete americane Sea Sparrow, dar și radare sovietice integrate pentru rachetele Sidewinder.

CITEȘTE ȘI: Pentru ce ajutor militar au bătut palma România și Ucraina: Proiectile de 152 mm și 122 mm românești pentru artileria Ucrainei

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel