Pentru ce ajutor militar au bătut palma România și Ucraina: Proiectile de 152 mm și 122 mm românești pentru artileria Ucrainei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm al Armatei ucrainene. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm al Armatei ucrainene. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat la finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o la mijlocul acestei săptămâni în România că Ucraina a obținut acorduri importante, inclusiv în ceea ce privește susținerea militară pe care țara noastră va continua să o ofere Ucrainei.

România e singurul stat aliat care a secretizat sprijinul militar pe care l-a oferit și îl oferă Ucrainei. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au apărut numeroase imagini cu tehnică militară românească pe frontul ucrainean, de la blindate la lansatoare de rachete sau muniție.

Sprijinul însă umanitar pe care România îl acordă Ucrainei după invazia neprovocată generată de Federația Rusă pe 24 februarie 2022 e însă public.

Oficialii ucraineni au respectat decizia Bucureștiului de a nu divulga sprijinul militar pe care îl oferă țara noastră. De-a lungul timpului, atât ministrul de Externe Dmîtro Kuleba cât și președintele Volodimir Zelenski au mulțumit României inclusiv pentru ajutorul militar, fără să intre însă în detalii.

 

Ce s-a decis după vizita lui Zelenski la București. Sisteme de apărare antiaeriene și proiectile de 152 mm și 122 mm pentru sistemele sovietice

 

2. Obuzier uc... (2s1-gvozdika_16102800.jpg)Obuzier ucrainean 2S1 Gvozdika

La finalul vizitei oficiale pe care a făcut-o în România, în avion, președintele Zelenski a făcut o scurtă declarație despre vizita efectuată în care a mulțumit din nou României, și a punctat latura militară. Fără să intre în detalii, Zelenski a numit sisteme de apărare antiaeriană și proiectile pentru obuziere.

„Nu vă pot dezvălui acum totul, dar obuze? Afirmativ. Consolidarea apărării aeriene? Afirmativ. Pregătim încă unele lucruri. Vor fi importante”, s-a rezumat să precizeze Zelenski.

Despre acest lucru președintele ucrainean a vorbit și în conferința de presă comună pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Am discutat despre solicitările noastre militare. Vor fi noutăți privind artileria și apărarea antiaeriană. România cunoaște cât de periculoase sunt dronele Shahed cu care Rusia atacă”, preciza președintele Zelenski, la mijlocul acestei săptămâni, în conferința comună cu președintele Iohannis.

Așadar, ce proiectile ar putea trimite România Ucrainei?

Proiectil de 122 mm de producție românească / captură video

E vorba de obuze de 152 milimetri și 122 milimetri, folosite de sistemele de artilerie sovietice. Cele de 122 mm sunt folosite intens de ucraineni, printre altele, de sisteme 2S1 Gvozdika, în timp ce obuzele de 152 mm de 2A65 Msta-B.

România produce ambele tipuri de proiectile prin compania națională Romarm. 

În ceea ce privește proiectilele de 152 mm, Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova, și un cunoscător al arhitecturii de securitate din regiune, a confirmat încă de anul trecut într-un interviu la DefenseRomania că țara noastră a reluat producția acestor obuze pentru Ucraina.

„România a reînceput producerea obuzelor de calibru 152 pentru artileria ucraineană. Deși România nu mai producea astfel de muniție, s-a luat decizia de a reîncepe producerea și de a acorda ajutor din rezervele pe care le are România azi. Din diferite considerente aceste lucruri nu se fac publice, dar e important că se acordă acest ajutor. Iar Ucraina apreciază foarte mult ajutorul pe care România i l-a acordat și îl va acorda în continuare”, spunea anul trecut Anatol Șalaru.

Totodată, tot anul trecut, pe rețelele de socializare a devenit viral un clip în care se poate sesiza cum obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika ucrainene folosesc muniție românească.

CITEȘTE ȘI: Rușii, loviți cu muniție românească. Obuzierele 2S1 Gvozdika ucrainene folosesc muniție produsă în România calibrul 122 mm (Video)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel