Mutare care ar schimba totul: Washingtonul este tot mai înclinat să furnizeze Kievului arme cu rază mai lungă de acțiune

Sistem de lansare multiplă HIMARS
Sistem de lansare multiplă HIMARS

Pentagonul ar fi fost de acord, în mod tacit, cu loviturile ucrainene la mare distanță împotriva țintelor de pe teritoriul rus, efectuate cu respectarea Convențiilor de la Geneva, scrie The Times.

Schimbarea de atitudine vine în urma numeroaselor lovituri cu rachete, efectuate de Rusia împotriva infrastructurii critice ucrainene.

The Times scrie despre acest lucru, făcând referire la surse din Departamentul Apărării al SUA.

Publicația notează că, din momentul în care Federația Rusă a început atacurile constante împotriva populației civile din Ucraina, Pentagonul și-a revizuit evaluarea amenințărilor din Ucraina.

Washingtonul este acum mai favorabil ideii de a furniza Kievului arme cu rază mai lungă de acțiune, scrie publicația britanică, iar noile scenarii analizează dacă livrările de arme către Kiev ar putea duce la o confruntare militară între Rusia și NATO.

"Folosim în continuare aceleași calcule de escaladare, dar temerile privind o escaladare nu mai sunt atât de ridicate ca la început. Acum totul este diferit. Asta pentru că calculele războiului s-au schimbat din cauza suferinței ucrainenilor ca urmare a brutalității ruşilor”, a declarat o sursă din Departamentul Apărării pentru publicaţia citată.

Washingtonul este acum mai puțin îngrijorat de faptul că noi lovituri cu arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus ar putea duce la o escaladare dramatică. Până acum, toate loviturile Moscovei au fost asociate cu lovituri convenționale cu rachete asupra țintelor civile. 

Anterior, Pentagonului se temea de atacurile Ucrainei împotriva Rusiei, pentru că se temea că Kremlinul va răspunde fie cu arme nucleare tactice, fie să lovească țările NATO vecine.

 

SUA nu condamnă atacurile din interiorul Rusiei, dar spun că nu le încurajează

 

Totuși, Washingtonul nu vrea să încurajeze public Kievul pentru atacurile asupra teritoriului rus, scrie și NYTimes.

Statele Unite nu încurajează Ucraina să atace ținte rusești dincolo de granițele sale, a declarat marți Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, la două zile după atacurile cu drone ucrainene asupra bazelor militare aflate pe teritoriul rus.

Totodată, o sursă din Departamentul de Apărare al SUA a remarcat: „Nu îi spunem Kievului: „Nu loviți în ruși (în Rusia sau Crimeea)”. Nu le putem spune ce să facă. Ei decid singuri cum să-și folosească armele. Dar atunci când folosesc arme furnizate de noi, singurul lucru asupra căruia insistăm este ca armata ucraineană să adere la legile internaționale ale războiului și la Convențiile de la Geneva”, a spus interlocutorul publicației.

"Acestea sunt singurele restricții, dar includ absența atacurilor asupra familiilor rusești și a crimelor. Din câte înțelegem, Ucraina respectă aceste cerințe", a adăugat interlocutorul.

Dacă SUA vor decide să furnizeze Ucrainei arme cu rază mai lungă de acțiune care pot lovi adânc în teritoriul Rusiei, temerile privind o posibilă escaladare ar putea crește brusc. Cu toate acestea, oficialii Pentagonului au precizat că cererea Kievului pentru arme americane cu rază mai lungă de acțiune, inclusiv rachete și bombardiere care pot fi folosite pentru lovituri și mai eficiente în interiorul Rusiei sau în Crimeea ocupată, este luată serios în considerare.

Anterior, atât Ucraina a cerut SUA să predea sistemele de rachete cu rază lungă ATACMS, fiind de acord cu varianta de a conveni cu Washingtonul asupra țintelor care vor fi lovite.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că Rusia va considera furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina  drept intrarea Statelor Unite în război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel