Stuart Peach: România contribuie la securitatea euro-atlantică, stabilitatea nu se obține în izolare

S.I. Catalin |
Data publicării:

NATO continuă să facă investiţii pe termen lung, luându-şi un angajament în Balcanii de Vest, a declarat miercuri preşedintele Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Stuart Peach, în cadrul unei conferinţe comune cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

,,Interesul comun şi dorinţa de pace şi prosperitate în regiune este ceea ce motivează această investiţie. Valorile democratice, statul de drept, reforme naţionale şi relaţii bune între vecini - toate sunt vitale pentru securitatea regională. Ştim că sunt părţi care doresc să se amestece şi să destabilizeze regiunea, dar amestecul din afară în procesele democratice locale este inacceptabil. Asta ar putea include hacking-ul, dezinformarea şi alte forme de destabilizare. Nu ar trebui să subestimăm efectul dezinformării asupra societăţilor noastre. Pe termen lung, poate eroda încrederea în democraţia noastră şi în presa liberă", a afirmat oficialul. 

Totodată, el a lăudat contribuţia României la ceea ce înseamnă "democraţie, societate deschisă şi presa liberă". 

"NATO este hotărâtă să ajute ţările din regiune să implementeze reforme", a punctat el. 

Stuart Peach a vorbit la finalul Conferinţei şefilor Apărării din ţările din Balcani pe probleme de cooperare militară, ce a avut loc la Bucureşti. 

În acest context, acesta a subliniat că "securitatea şi stabilitatea regionale nu pot exista în izolare". 

Peach a evocat faptul că România împlineşte 15 ani de când a devenit membru NATO. 

,,România contribuie la securitatea euroatlantică comună, în multe feluri şi în multe locuri. În Balcanii de Vest, în vecinătate, forţele române contribuie la securitatea şi crearea unui mediu sigur în Kosovo. În Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea ţării - o misiune importantă. În Polonia, militarii români descurajează agresiunea, fiind parte a unui batalion multinaţional, iar aici găzduiţi scutul NATO antirachetă. Suntem o alianţă defensivă. De asemenea, aveţi o contribuţie esenţială la securitatea în Marea Neagră", a afirmat Peach. 

La rândul său, Nicolae Ciucă a vorbit despre temele abordate în cadrul conferinţei.

,,Agenda forumului a cuprins subiecte legate de modul în care forţele armate ale ţărilor din Balcani lucrează împreună în proiectele comune, pe baza intereselor comune, instruirea în comun a militarilor noştri continuă, cu scopul creşterii nivelului de interoperabilitate", a spus el. 

În acest sens, Ciucă a menţionat că participanţii la evenimentul de la Bucureşti au vorbit despre "dezvoltarea reţelei de exerciţii şi instruire din Europa de Sud-Est, proiect realizat cu scopul de a sprijini planificarea şi conducerea exerciţiilor la nivel regional". 

,,În opinia mea, menţinerea unei cooperări militare adecvate şi acordarea sprijinului real ar ajuta ţările din Balcani să construiască instituţii eficiente şi să reformeze sectorul Apărării pentru a face faţă provocărilor generate de mediul economic sărac, tensiunile sociale şi interetnice, terorismul şi agresiunile asimetrice", a spus şeful Statului Major al Apărării. 

El a transmis condoleanţe familiei românului ucis în atentatul terorist de la Kabul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel