Stoltenberg: NATO va lua măsuri de reacție la desfășurarea de către Rusia de noi rachete nucleare

S.I. Catalin |
Data publicării:

În acest an, NATO va răspunde la desfășurarea în Europa de rachete de croazieră nucleare rusești SSC-8 în terminologia NATO - de tip Novator 9M729 în terminologia rusă, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Welt.

„În ceea ce priveşte SSC-8 (ruseşti), vom lucra la sistemele de apărare aeriană și de apărare împotriva rachetelor, la armele convenționale, la creșterea pregătirii de luptă și extinderea termenilor de avertizare", a spus Stoltenberg, care a adăugat că miniștrii apărării NATO au aprobat deja măsurile adecvate.

„Prin desfăşurarea de rachete de croazieră SSC-8, Rusia a încălcat Tratatul INF. Este parte a strategiei Rusiei de a înveşti puternic în noi capacități moderne, inclusiv în noi arme nucleare", a spus Stoltenberg, precizeaza paginaderusia.

Potrivit acestuia, răspunsul NATO va fi adecvat și va viza apărarea Alianței.

Stoltenberg a mai subliniat că NATO nu intenționează să desfășoare noi rachete nucleare cu lansare de la sol în Europa. Potrivit acestuia, un alt obiectiv este consolidarea controlului armelor.

 

Rachete SSC-8 cu o rază de acțiune de peste 2.000 de kilometri


Motivul pentru extinderea capabilităților NATO pentru descurajare și apărare este încetarea Tratatului INF privind sistemele de rachetă cu rază medie şi scurtă de acțiune.

Statele Unite și alți parteneri NATO consideră că Rusia a încălcat acordul de mai mulți ani odată cu desfăşurarea sistemului său SSC-8, capabil să lanseze rachete de croazieră, care pot fi echipate cu focoase nucleare și să zboare peste 2.000 de kilometri. Moscova respinge acest lucru și susține că raza de acțiune a sistemului este sub 500 de kilometri.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel