Urmează România exemplul Ungariei cu Leopard 2 sau modernizăm TR-85M1? Bălăceanu: Achiziționarea unui singur batalion ar fi prea puțin

Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Sursă foto: MApN

Arma tanc nu a fost una dintre prioritățile României în ceea ce privește procesul de înzestrare sau modernizare. În orice caz, în urma unei analize, țara noastră va trebui să se decidă și în privința tancurilor.

General locotenent (r) dr. Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, în cadrul emisiunii „Punctul militar” de la DefenseRomania, a analizat acest aspect mai ales în contextul în care vecinii noștri au demarat astfel de programe.

Amintim că Ungaria a semnat un contractul privind achiziţia unor tancuri germane Leopard 2, în decembrie 2018, ca parte a programului de dezvoltare şi înzestrare militară Zrínyi 2026. Conform contractului, compania germană KMW urmează să producă 44 de noi tancuri Leopard 2 ale standardului A7 + ( se preconizează că livrarea acestora vă fi finalizată până în 2023 ) și să furnizeze 12 tancuri Leopard 2A4 suplimentare din stocurile existente ale companiei către Forţelor Armate Ungare, care vor fi folosite de militari ungari pentru a se instrui.

Pe de altă parte și Bulgaria a demarat un program în ceea ce privește tancurile. Bulgarii nu achiziționează alte tancuri, dar în decembrie anul trecut a semnat contract cu compania de stat autohtonă TEREM-Holding, pentru modernizarea a 44 de tancuri T-72 și a trei vehicule de comandă și stat major MT-LB U

 

Modernizarea TR-85M1 Bizonul și asigurarea operativității tuturor tancurilor ar fi o soluție provizorie

 

Generalul Bălăceanu subliniază că „încă nu s-a găsit o soluție pe ce ar însemna programul de înzestrare tanc”, dar transmite că „nu trebuie să ne grăbim însă”.

„Pentru că în primul rând trebuie să asigurăm acele capabilități care înseamnă lovirea de la distanță a probabilului adversar. De la o distanță care să nu îi permită lui lovirea noastră. E un element extrem de important pe care eu l-am dezvoltat în conceptul luptei întrunite de înaltă tehnicitate”. 

„Trebuie să vedem ce rol va avea tancul în perioada următoare și care e necesarul de tancuri în cadrul unei acțiuni militare moderne. Luând cazul Ungariei, dacă realizează intrarea în dotare a Forțelor Terestre Ungare a unui batalion de tancuri Leopard este un lucru bun, dar un singur batalion nu asigură o capacitate de luptă consistentă și nu e o capabilitate care să reflecte modernizarea”, a precizat generalul român.

Acesta a adăugat că soluțiile pe care România le-ar avea la îndemână ar fi „asigurarea mentenanței pentru batalionul de tancuri TR-85M1 pentru a asigura operativitatea tuturor tancurilor din cadrul batalionului și definitivarea unei soluții de începere a modernizării TR-85M1, soluție care poate fi găsită printr-o bună cooperare între Agenţia de cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare în colaborare cu ROMARM”.

Ar fi însă o soluție provizorie care ar da „stare de operativitate corespunzătoare a unul sau două batalioane de tancuri”.

 

Leopard 2 pe modelul F-16 sau tancuri noi?

 

În aceste condiții, dacă decidem să achiziționăm tancuri, putem opta fie pentru Leopard 2 pe care să le modernizăm, urmând exemplul F-16, acest tip de tancuri fiind cele mai răspândite și solicitate în Europa, fie să achiziționăm un model nou al acestui tanc.

„În funcție de resursele pe care le avem și în funcție de cerințele operaționale ale câmpului de luptă rămâne să se decidă ce vom întreprinde pe linia programului tanc. Perspectiva poate să fie modernizarea tancurilor Leopard 2 dacă îl mai găsim în excedent sau dotarea cu un asemenea tac modern”.

Generalul român a concluzionat precizând că în cazul în care se va decide înzestrarea cu tancuri, achiziționarea unui singur batalion nu ar fi suficientă, dar prioritățile pentru Forțele Terestre sunt reprezentate acum de sistemele de lovire și protecție, sistemele de transport, protecție a forțelor și cele de sprijin de foc.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel