Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite

Cristian Soare, S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Departamentul de Stat al SUA ar fi dispus să vândă până la 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, ca parte a unui acord în valoare de aproximativ 10,4 miliarde de dolari, potrivit mai multor rapoarte, citate de secţiunea The War Zone, ai publicaţiei The Drive şi de publicaţia Defense News.

Informaţia privind această vânzare a veni la scurt timp după ce, joi, Administraţia preşedintelui Donald Trump a informat Congresul privind intenţia sa de a vinde avioane de vânătoare de ultimă generaţie F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), un demers care îngrijorează Israelul.

După cum precizează şi analiştii publicaţiei Defense News, după anunţul administraţiei preşedintelui Donald Trump vor urma săptămâni de speculații și dezbateri din culise cu privire la modul în care un acord va fi încheiat pentru vânzarea unor avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, fără a afecta "superioritatea militară" a Israelului în Orientul Mijlociu.

Susținut de Departamentul de Stat al SUA, acordul s-ar putea confrunt cu unele obstacole semnificative, care provin în mare parte din îngrijorările cu privire la modul în care ar putea afecta așa-numita "superioritatea militară" a Israelului în Orientul Mijlociu. Dacă vânzarea este aprobată de Congresul SUA, iar EAU optează pentru cumpărarea tuturor celor 50 de avioane F-35, ar avea paritate cu Israelul, care are 50 de avioane F-35 „Adir”, deși are în vedere să mai cumpere cel puţin 25 de unităţi.

În afară de SUA, doar Marea Britanie, Australia, Canada, Italia, Norvegia și Japonia au contracte pentru cumpărarea a peste 50 de avioane F-35.

Vânzările de tehnică militară către alte state trec printr-un proces îndelungat în SUA, începând cu notificarea preliminară de către Departamentul de Stat cu privire la o posibilă vânzare de arme, cu cel puțin 30 de zile înainte ca executivul să dispună luarea unor decizii. Congresul are dreptul să solicite informaţii suplimentare pe parcursul perioadei în care respectiva vânzare este analizată și poate dispune chiar blocarea vânzării sau chiar modificarea substanţială a contractului.

Democrații din Congres au cerut prudență cu privire la potențiale vânzări de arme către EAU, cu doar câteva zile înainte de alegeri prezidenţiale din Statele Unite.

Eliot Engel,  președintele Comitetului pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, a declarat că achiziţionarea de către EAU "a acestei tehnologii va modifica într-un mod semnificativ echilibrul de forţe în Golf şi va afecta avantajul militar al Israelului", principalul aliat al Washingtonului în regiune.

,,Să ne grăbim să vindem aceste aparate nu este în interesul nimănui", a adăugat Engel, subliniind consecinţele pe care această tranzacţie le-ar putea avea, în special dacă alţi aliaţi arabi ai SUA .

 

Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului

 

Secretarul american al apărării, Mark Esper, a avut joi o serie de întrevederi în Israel, pentru a asigura "superioritatea militară" a statului israelian în Orientul Mijlociu, în contexul acordurilor de normalizare a relaţiilor Israelului cu mai multe ţări arabe.

Şeful Pentagonului a fost primit de omologul său israelian Benny Gantz la sosirea sa pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, unde a asistat la o prezentare a scutului antirachetă israeliană "Domul de fier", din care SUA au achiziţionat două baterii, potrivit Agerpres.

Această vizită intervine cu mai puţin de cinci zile înainte de alegerile prezidenţiale americane şi la o săptămână după deplasarea la Washington a lui Benny Gantz, pentru a discuta despre vânzarea de material militar de ultimă generaţie, printre care avioane de luptă americane F-35, Emiratelor Arabe Unite (EAU).

 

Pentru ca EAU să primească avioane F-35, Israelul vrea F-22?

 

Săptămâna acesta, atât publicaţia Forbes, cât şi cotidianul israelian Haaretz au relatat că chiar dacă anterior Israelul a avut foarte multe obiecţii privind vânzarea de avioane F-35 Lightning II către Emiratele Arabe Unite, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, ar fi renunţat la acestea. Acceptarea vânzării aeronavelor de generaţia a V-a către statul arab ar fi avut loc în urma întâlniri de săptămâna trecută cu secretarul american al Apărării, Mark Esper. Potrivit surselor citate, Benny Gantz ar fi cerut la schimb posibilitatea ca Israelul să poată cumpăra avioane F-22.

Potrivit ziarului israelian Haaretz, pentru a accepta o viitoare vânzare de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, mai mulţi înalți oficiali israelieni din apărare ar fi susţinut ideea ca Statelor Unite să li se ceară „eliminarea obstacolelor” care stau în calea achiziționării de avioane de luptă stealth F-22 Raptor.

Totuși, sursa citată menționează că la această oră o astfel de vânzare nu se afla pe masa oficialilor americani, iar situaţia va rămâne probabil așa mult timp, deoarece programul şi linia de producţie pentru avioanele F-22 sunt închise. Forțele Aeriene ale SUA sunt singurul operator al avioanelor F-22 şi este puțin probabil să vrea să renunțe la câteva avioane din propria flotă pentru ca Washingtonul să le vândă Israelului.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel