Statele central și est europene sunt interesate de drone. România, momentan, doar pe hârtie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele din Europa de Est sunt tot mai interesate de programe prin care să achiziționeze drone de supraveghere și de atac.

Într-un material publicat de Defense News, se precizează că țara noastră își propune să dețină capabilități de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR). Dronele ar trebui să asigure monitorizarea cât mai eficientă a granițelor țării noastre.

Sursa citată a luat legătura cu George Scutaru, directorul general al think tank-ului New Strategy Center. Acesta a precizat că România dorește să își sporească capacitatea ISR în zona Mării Negre, ținând cont de faptul că militarizarea regiunii de către Federația Rusă continuă intens.

Publicația americană amintește că țara noastră a avut o tentativă de a achiziționa drone în 2018, în urmă cu doi ani, în cadrul unui program ce se ridica la aproximativ 56 de milioane de dolari. Programul a fost anulat în instanță ca urmare a unor contestații depuse de unii dintre participanți.

Amintim că în cursul lunii mai Elbit Systems împreună cu Avioane Craiova și Romaero, au semnat un memorandum de cooperare pentru construcția de drone. 

Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900.

Rămâne de văzut dacă o a doua încercare va avea succes. Deocamdată, programul de drone pentru Armata română e doar pe hârtie.

 

Polonia stă mult mai bine: 3 programe pentru drone

 

Mult mai bine stau polonezii, mai precizează sursa citată. Ministerul Apărării din Polonia dezvoltă mai multe programe de achiziție pentru achiziționarea UAV-urilor. Polonezii au comandat deja în cadrul programelor lor drone și mini-drone cu rază scurtă de acțiune. În acest sens, în 2018 și 2019, compania poloneză WB Group și-a adjudecat două contracte pentru livrarea a 48 de mini-drone pentru.

Mai mult, Varșovia are trei programe în curs de desfășurare pentru UAV-uri. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării polonez a confirmat că Varșovia va achiziționa UAV-uri prin programul Gryf. Totodată, programul Zefir va înzestra Polonia cu drone de recunoaștere și luptă, în timp ce prin programul Albatros, Marina de la Varșovia va beneficia de drone cu decolare și aterizare pe verticală, cu rază scurtă de acțiune.

Un alt stat care și-a manifestat interesul pentru UAV-uri este Cehia, mai amintește sursa citată.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel