Sprijin militar pentru Ucraina | Coreea de Sud interzice exportul de produse strategice către Rusia și aderă la masura SWIFT

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Coreea de Sud va înăspri controalele exporturilor către Rusia prin interzicerea vânzărilor de articole strategice și se va alătura mișcărilor țărilor occidentale de a bloca unele bănci rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat Ministerul de Externe pe 28 februarie. În replică, Rusia a amenințat că va opri eforturile de a rezolva tensiunile din Peninsula Coreeană.

"Guvernul coreean a condamnat invazia armată a Ucrainei de către Rusia și, în calitate de membru responsabil al comunității internaționale, a decis să participe activ la eforturile sale, inclusiv la sancțiuni economice, pentru o soluție pașnică a situației", se precizează în mesajul Ministerului de Externe sud-coreean.

De asemenea, se precizează că guvernul a decis să promoveze eliberarea suplimentară a rezervelor strategice de petrol pentru stabilizarea pieței internaționale de energie și să revizuiască în continuare alte măsuri, cum ar fi revânzarea gazului natural lichefiat (GNL) către Europa. Coreea de Sud va crește apoi ajutorul umanitar pentru Ucraina. Seulul a declarat că deciziile sale au fost notificate oficial guvernului SUA prin canale diplomatice.

Printre elementele strategice care vor fi monitorizate se numără livrările de electronice, semiconductori, calculatoare, tehnologii de informare și comunicații, senzori și lasere, instrumente de navigație și avionică, echipamente maritime și aerospațiale.

Două bănci majore din Coreea de Sud, dintre care una a rămas anonimă, iar cealaltă este Shinhan Bank, au confirmat în schimb că, deși nu au primit încă orientări specifice de la SWIFT, au încetat finanțarea comerțului cu cel puțin șapte bănci rusești. În special, Shinhan Bank din Coreea de Sud și celălalt creditor important au încetat să mai emită scrisori de credit și alte finanțări comerciale către PSB, VEB, VTB, Bank Otkritie, Novikombank, Sovcombank și Sberbank.

Ambasadorul Rusiei în Coreea de Sud, Andrey Kulik, a răspuns mișcărilor sud-coreene, numind decizia "deplorabilă" și afirmând: "Relațiile dintre Rusia și Coreea de Sud s-au dezvoltat doar pozitiv în ultimii treizeci de ani. Traiectoria ascendentă, cred, se va schimba acum". Kulik a avertizat că sancțiunile nu vor ajuta în proiectele de cooperare trilaterală care implică Moscova, Seulul și Phenianul pentru a rezolva problema nucleară, relațiile intra-coreene și pacea, securitatea și prosperitatea peninsulei.

"Un lucru care trebuie înțeles clar este că țările care participă la sancțiunile împotriva Rusiei nu numai că vor suferi daune considerabile în relațiile bilaterale, ci vor participa și la actele ilegale conduse de țări occidentale", a concluzionat ambasadorul rus.

 

Rusia și Coreea de Nord au un narativ antioccidental comun

 

În ceea ce privește problema Peninsulei Coreene, pe 26 februarie, Coreea de Nord s-a pronunțat în favoarea Rusiei în chestiunea ucraineană, afirmând că Statele Unite sunt "cauza fundamentală a crizei". Pentru Phenian, Washingtonul a urmărit "supremația militară fără a ține cont de cererea legitimă a Rusiei pentru securitatea sa".

După ce pe 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei, Washingtonul și aliații săi din Occident au adoptat o serie de sancțiuni care au fost urmate, două zile mai târziu, de excluderea unor bănci rusești din sistemul interbancar de plăți SWIFT și înghețarea a aproximativ 600 de miliarde de dolari din rezervele externe ale Băncii Centrale a Rusiei.

Seulul, totuși, intenționează să caute scutirea de la sancțiunile Washingtonului împotriva Rusiei, deoarece măsurile luate pentru a bloca accesul Moscovei la produse de înaltă tehnologie ar putea afecta exportatorii sud-coreeni, inclusiv Samsung Electronics și SK Hynix. Guvernul SUA intenționează să izoleze Rusia de semiconductori și alte tehnologii avansate cruciale pentru dezvoltarea armelor și biotehnologie, măsuri care ar putea dăuna producătorilor de cipuri, inclusiv Samsung.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel