Spania a „bătut palma”: Sisteme Mistral 3, într-un contract de 330 milioane de Euro. Urmează România? Mistral 3 - și în oferta pentru Armata română

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania
Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Spania și gigantul european MBDA vor lansa un program pentru livrarea de sisteme antiaeriene Mistral 3. Același sistem se află și în oferta pentru România a MBDA.

Potrivit publicației franceze Zone Militaire, care citează publicația spaniolă InfoDefensa, contractul include achiziția de noi sisteme, dar și modernizarea celor aflate în dotarea ibericilor. Contractul se ridică la aproximativ 330 de milioane de euro și se întinde pe o perioadă de 10 ani.

Programul a fost aprobat de guvernul spaniol în Consiliul de Miniștri pe 18 aprilie.

Spania deține 91 de sisteme Mistral 3.

Vor fi aduse la cele mai moderne standarde și sistemele aflate în dotare. Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS, cât și amplasat pe vehicule. 

Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia a arătat importanța sistemelor MANPADS care au făcut diferența în prima fază a conflictului din 2022, când forțele ucrainene au reușit să respingă agresorul de pe mai multe direcții.

Ca urmare a celor întâmplate atunci, multe state și-au accelerat programele de înzestrare cu astfel de sisteme portabile, iar România se numără printre ele.

MISTRAL este un sistem de arme VSHORAD (Very Short-Range Air Defence) fabricat de MBDA Missile Systems. Folosit de 27 de sate din întreaga lume, sistemul de rachete are o rată de angajare dovedită de 97% și o fiabilitate mare.

 

Mistral 3 se află și în oferta MBDA pentru Armata României

 

2. Sistem por... (mistral-3-mbda-sistem-portabil_68557500.jpg)

Sistem portabil Mistral 3, prezentat de MBDA în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Foto: DefenseRomania

Știm sigur din discuțiile purtate de DefenseRomania, atât în țară, cât și în Franța cu reprezentanți ai concernului european MBDA că gigantul european a intrat în competiție cu sisteme de ultimă generație de tip Mistral 3. 

Mistral 3 poate fi utilizat atât în configurare MANPADS, cât și amplasat pe vehicule. În versiunea MANPADS sistemul poate fi utilizat autonom sau integrat în arhitectura de apărare antiaeriană. 

Extrem de manevrabil, sistemul poate fi montat în doar două minute, e ușor deplasabil iar în doar două ore un militar poate învăța să-l opereze.

Mistral 3 include și funcția fire and forget care și-a demonstrat importanța în timpul conflictului din Ucraina, ceea ce dă posibilitatea operatorului să părăsească imediat zona după lansarea rachetei.

Procedura aleasă de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul MANPADS este licitație. O decizie privind acest program e așteptată cât mai rapid în contextul războiului de la granițele României.

CITEȘTE ȘI: MBDA nu exclude un centru de excelență pentru Mistral, Mica și Exocet la Ploiești. Succesul rachetei Magic 2 pe MiG-21 LanceR - un exemplu

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel