Slovacia urmează exemplul Cehiei și Ungariei, vrea să achiziționeze 17 sisteme radar israeliene ELM-2084

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem radar ELM-2084, sursă foto: Israel Aerospace Industries (IAI)
Sistem radar ELM-2084, sursă foto: Israel Aerospace Industries (IAI)

Guvernul slovac a aprobat achiziționarea a 17 sisteme radar 3D, fabricate de compania Israel Aerospace Industries (IAI), pentru 150 de milioane de euro. Acordul, condus de Direcția de Cooperare Internațională în Domeniul Apărării (SIBAT) - parte din Ministerul Apărării din Israel, include transferul de tehnologie și cercetare din Israel în Slovacia, precum și cooperarea la nivel industrial. Componentele radar vor fi fabricate în colaborare cu industria de apărare din Slovacia, sub îndrumarea IAI și a Ministerului slovac al Apărării.

Acest acord este rezultatul negocierilor în format G2G, purtate de mai bine de doi ani cu Israel, Franța și Marea Britanie, care a avut ca rezultat selectarea ofertei care era singura care îndeplinea cerințele tehnice și operaționale și, în același timp, se încadra în bugetul planificat de 155 milioane EUR, precizează publicaţia Defence 24. 

Această serie de negocieri a fost a doua încercare a guvernului slovac pentru o astfel de achiziţie, deoarece licitațiile anterioare, organizate înainte de 2010, au fost anulate datorită unor suspiciuni de corupţie şi prea puţină transparenţă.

Ministerul Apărării din Slovacia a anunțat în 2019 că vor avea loc discuții cu Franța, Statele Unite și Israel pentru achiziționarea a 17 radare în valoare de 155 de milioane de euro. Înainte de această decizie, s-a anunțat că 13 țări, inclusiv Republica Cehă, Marea Britanie, Polonia, Ungaria, Țările de Jos, Italia și Turcia, au depus oferte. Negocierile s-au purtat pentru semnarea unui contract de achiziţie a 17 stații radar 3D care urmează să înlocuiască 24 de staţii radar de provenienţă sovietică, dintre care doar una este în prezent pe deplin operațională. 

Sistemele radar israeliene vor fi interoperabile cu sistemele de apărare NATO. În ultimii ani, sisteme similare au fost interconectate cu sistemele de comandă și control ale altor țări membre NATO.

Slovacia a alocat 155 milioane de EUR pentru achiziționarea a șase sisteme radare 3D cu rază medie de acțiune și șase radare 3D cu rază scurtă de acțiune.

În cele din urmă, Ministerul slovac al Apărării a prezentat toate cele trei oferte guvernului slovac, însă doar una dintre ele a îndeplinit toate cerințele tactice și tehnice și nu a depășit bugetul stabilit.

Propunerea Israelului pentru furnizarea de radare IAI / ELTA în toate variantele necesare pentru 148,2 milioane de euro a câștigat. Așa cum a susținut ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, oferta israeliană este cu 5 milioane EUR mai ieftină decât cea selectată în procedura precedentă, anulată și, în același timp, ciclul de viață al acestor sisteme radar va costa cu aproximativ 35 milioane EUR mai puțin. 

În plus, acordul include reinvestirea a 35% din valoarea contractului în industria de apărare slovacă și implicarea companiilor naționale din acest sector.

Citeşte şi: Cehia înlocuiește sistemele sovietice cu ELM-2084. În tranzacție, Israelul implică și industria cehă de apărare

În ultimii ani, Republica Cehă și Ungaria au decis, de asemenea, să achiziţioneze sisteme radar produse de compania IAI/ELTA și să integreze sistemele lor de apărare antiaeriană cu aceste radare.

Citeşte şi: Ungaria va cumpăra din Israel sisteme radar ELM-2084

De asemenea, Ministerul Apărării din Slovacia a anunțat valoarea ofertelor respinse: Franța - 249,9 milioane EUR, în timp ce ofertă Marii Britanii s-a ridicat la 193,4 milioane EUR. 

Potrivit deciziei administrației slovace, ministerul apărării și agenția israeliană SIBAT, responsabilă cu astfel de proceduri, au timp până la 31 martie 2021 pentru finalizarea negocierilor. Dacă până la această dată nu se ajunge la un acord, vor începe negocierile cu următorul ofertant - cea mai mică oferta - și așa mai departe, până la încheierea contractului.

Slovacia a decis utilizarea aceluiași sistem pe care l-au achiziționat Republica Cehă și Ungaria. Stațiile ELTA ELM-2084 MMR sunt radare multifuncționale echipate cu antene cu scanare electronică activă (AESA) pe bază de nitrură de galiu. Datorită designului lor specific, sunt capabili atât de observare sectorială (în azimut 120 grade), cât și de observare omnidirecțională, în funcție de modul de operare selectat.

Potrivit producătorului, raza maximă de detectare a obiectivelor aeriene prin radar MMR este de până la 250 km. Aceste sisteme radar pot fi transportate pe camioane și instalate pe orice teren. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel