Sistemul Skynex, poreclit „distrugătorul german de drone'', a fost prezentat oficial în România la BSDA (Foto)

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
În cadrul expoziției BSDA de la București, compania germană Rheinmetall a prezentat și soluții de apărare aeriană. Una dintre acestea a fost sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Skynex. Sursa foto: DefenseRomania.
În cadrul expoziției BSDA de la București, compania germană Rheinmetall a prezentat și soluții de apărare aeriană. Una dintre acestea a fost sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Skynex. Sursa foto: DefenseRomania.

La expoziția de tehnică militară Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2024, desfășurată în perioada 22-24 mai la București, compania germana Rheinmetall și-a prezentat cea mai recentă realizare în materie de apărare aeriană: sistemul SkyneX, care încorporează turela Oerlikon Revolver Gun Mk3 montată pe un șasiu de vehicul HX. 

 

Compania germană Rheinmetall a participat în acest an la expoziția Black Sea Defence and Aerospace de la București sub marca Rheinmetall Automecanica. Cu doar câteva zile înainte de expoziție, Rheinmetall a încheiat oficial achiziția unei participații majoritare în două companii din grupul românesc Automecanica Mediaș.

Prin achiziționarea a 72,5% din producătorul român de vehicule, compania germană își consolidează prezența pe flancul estic al NATO. Până în prezent, Rheinmetall a înființat unități de producție în Ungaria și Ucraina. De asemenea, compania este prezentă și în Lituania.

Automecanica Mediaș este de mulți ani un partener industrial de încredere al Armatei României. Acum, compania germană obține un avantaj semnificativ în demersurile sale care vizează activitatea comercială pe piața românească.

În cadrul expoziției Black Sea Defence and Aerospace, care a avut loc în perioada 22-24 mai, furnizorul german de soluții de apărare Rheinmetall a prezentat o gamă largă a ofertelor sale sub marca Rheinmetall Automecanica.

În cadrul expoziției de la București, Rheinmetall a expus și soluții de apărare aeriană. Una dintre acestea a fost sistemul de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Skynex.

Acest sistem este rezultatul unei combinații avansate de soluții de apărare concepute pentru a oferi o protecție robustă și eficientă împotriva unei varietăți de amenințări aeriene.

Oerlikon Revolver Gun Mk3 este un tun de apărare antiaeriană de 35 mm, controlat de la distanță și echipat cu un radar de urmărire și o unitate de senzori electro-optici.

Capabil să proceseze date despre ținte provenite de la radarele de căutare 3D sau 2D sau de la sistemele de comandă, acest sistem autonom poate ataca rapid și cu mare precizie țintele, datorită sistemului său integrat de control al focului.

Turela este echipată cu muniția programabilă Oerlikon Ahead air burst, optimizată pentru a contracara eficient amenințările aeriene convenționale și emergente, inclusiv UAV-uri, rachete, artilerie și rachete.

Șasiul HX, care susține turela, este o platformă mobilă cunoscută pentru robustețea și fiabilitatea sa. Proiectat pentru o utilizare intensă în regim off-road, acest șasiu sporește flexibilitatea și mobilitatea sistemului de apărare SkyneX, permițând integrarea și desfășurarea rapidă pe diverse terenuri.

În prezent, două astfel de sisteme ar fi fost oferite Ucrainei de către Germania. Compania germană Rheinmetall a fabricat două sisteme de apărare aeriană Skynex pentru Ucraina în urma unei comenzi a guvernului german, plasată în decembrie 2022. Valoarea totală a sistemelor este de 180 de milioane de euro (193 de milioane de dolari). Ucraina a primit primul sistem în 2023; cel de-al doilea a fost transferat la 29 aprilie 2024.

 

Cum funcționează Skynex?


Skynex este un sistem modular, ceea ce înseamnă că poate fi configurat în mai multe moduri, în funcție de amenințare. Detaliile acestor sisteme trimise în Ucraina nu au fost făcute publice, dar o versiune prezentată într-un videoclip prezentat de Rheinmetall în 2021 face din Skynex a fi un candidat ideal pentru doborârea dronelor.

În acest material video, un tun de tip Oerlikon Revolver Gun Mk3 - utilizat pe sistemul Skynex și capabil să tragă cu o cadență de 1.000 de gloanțe pe minut cu o rază de acțiune de 4.000 de metri - montat pe un camion elimină un roi de drone mici FPV (first-person-view) într-o singură rafală de foc.

Potrivit descrierii destul de vagi a Rheinmetall, Skynex folosește o varietate de ''senzori'', precum și "unul sau mai multe radare cu rază medie de acțiune" pentru a detecta și identifică dronele, toate coordonate prin intermediul sistemului de gestionare a luptei Oerlikon Skymaster.

Dar, muniția este cheia - Skynex trage cu proiectile Oerlikon Ahead de 35 mm. În loc să lovească direct ținta, acestea explodează chiar înainte de impactul cu aceasta, eliberând un grup de submuniții din tungsten care sporesc șansele de a distruge cu succes dronă.

În mod deosebit, este, de asemenea, relativ ieftină - eliminarea unei ținte costă puțin peste 4.000 de dolari, semnificativ mai puțin chiar și decât cea mai mică estimare de preț pentru un Shahed.

Potrivit producătorului, în teorie, poate, de asemenea, să doboare rachete de croazieră, deși nu se știe în prezent dacă a făcut acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel