Sistemul autohton de rachete de coastă “Neptun” a costat Ucraina aproximativ 40 de milioane de dolari

Cătălin Costea |
Data publicării:

Dezvoltarea întregului sistem de rachete de coastă RK-360MȚ „Neptun”, cu toate mijloacele de comunicații, vehicule și rachete, a costat Ucraina aproximativ 40 de milioane de dolari, după cum a informat recent șeful Biroului de proiectare “Luch”, Oleg Korostelev.

„Sistemul “Neptun” a costat aproximativ 40 de milioane de dolari - acesta este un complex integrat, cu toate echipamentele de comunicații, mașinile și rachetele incluse. Dezvoltarea unui sistem propriu de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune va presupune cheltuieli aproximativ egale", a declarat Oleg Korostelev citat de site-ul de specialitate Defense Express.

Anul trecut, Korostelev a declarat că sistemul ucrainean de rachete de croazieră de coastă “Neptun” a fost creat în mai puțin de trei ani, în pofida reducerii finanțării și a utilizării în principal a componentelor de producție internă.

Sistemul folosește racheta R-360 cu raza de acțiune de 280 km și cu viteza de deplasare de 900 km/h, conform datelor transmise de producător.

Ținta principală a sistemului „Neptun” este reprezentată de navele cu o deplasare de până la 5 mii tone.

 

Dezvoltarea a fost realizată de Biroul „Luch” pe baza rachetei sovietice X-35, la crearea căreia au participat inclusiv întreprinderile din RSS Ucraineană. Față de prototipul sovietic, sistemul „Neptun” se diferențiază în principal prin partea de control a rachetei și prin raza de acțiune mai mare a acesteia. De asemenea, producătorul susține că sistemul poate fi utilizat și pe platforme aeriene.

Comentariul autorului: Un divizion de rachete “Neptun” include 3 baterii cu câte 2 unități de lansare, fiecare unitate fiind dotată cu 4 rachete R-360. Astfel, o salvă de rachete a divizionului poate consta în lansarea a 24 de rachete, cu un interval de timp între două focuri de pe aceeași unitate de lansare de 3-5 secunde.

Unitatea de luptă a divizionului este stabilită la 72 de rachete dintre care 24 sunt deja instalate pe unitățile de lansare (USPU-360), 24 se află în mașina de transport și încărcare (TZM-360), iar ultimele 24 în mașina de transport (TM-360).

Pe 5 aprilie 2019, în regiunea Odesa, a avut loc prima lansare cu noul complex ucrainean de coastă, iar în 2020 a fost aprobată introducerea sa în serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Ucrainei.

Citește și: Marina ucraineană a primit primele rachete antinavă ”Neptun”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel