Marina ucraineană a primit primele rachete antinavă ”Neptun”

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 15 martie, primele elemente ale complexului de rachete antinavă ”Neptun” au fost predate Forțelor Navale ale Ucrainei, în prezența ministrului apărării, Andrei Taran.

”Datorită activității comune a Ministerului Apărării și a industriei militare proprii, a fost posibilă realizarea unei noi generații de arme care, va crește potențialul Ucrainei de descurajare și control în mediul naval. Scopul noastru este de a integra complexele ”Neptun”, vedetele purtătoare de rachete și corvetele într-un singur sistem de apărare care, va respinge inamicul aflat pe mare”, a subliniat ministrul.

Acest prim lot predat Marinei ucrainene constă într-un punct de comandă mobil RKP-360 pentru eșalonul divizion, un lansator autopropulsat USPU-360, un vehicul de transport și încărcare TZM-360, un vehicul de transport TM-360 și echipamente auxiliare.

Tehnica a fost introdusă în înzestrarea Divizionului 65 Rachete de Coastă dislocat în apropierea orașului Odessa. Unitatea se află în compunerea Brigăzii 406 Artilerie și se estimează că va fi echipată complet cu sisteme ”Neptun”, până la finalul anului 2022.

Un divizion standard de rachete coastă va avea un punct de comandă, trei baterii de lansare (în total șase lansatoare USPU-360), o baterie tehnică (6 TZM-360 și 6 TM-360) și elemente de sprijin. Este planificat ca tehnica complexului ”Neptun” să fie montată pe șasiu tip ”Tatra”.

Potrivit publicației online ”Pagini militare ucrainene”, se preconizează ca până în 2025, trei divizioane de rachete coastă să fie echipate cu sisteme ”Neptun”.

Comentariul autorului: Proiectul complexului de rachete de croazieră ”Neptun” a fost inițiat în 2014, iar după șase ani a fost obținută aprobarea pentru intrarea în înzestrarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Complexul este destinat distrugerii navelor cu un deplasament de până la 5.000 tone, având un focos de 150 kg. Racheta are o rază de acțiune maximă de 280 km și o masă de 870 kg, fiind prevăzută și pentru echiparea navelor și avioanelor de luptă.

Pe lângă unitatea de la Odessa, Brigada 406 Artilerie mai are în compunere alte trei divizioane dotate în principal cu sisteme de artilerie clasică (tunuri și obuziere). Acestea sunt dislocate în localitățile Belgorod-Dnestrovski (regiunea Odessa), Oceakov (regiunea Nikolaev) și Berdiansk (regiunea Zaporojie). În eventualitatea operaționalizării unității de la Belgorod-Dnestrovski cu complexe ”Neptun”, navele militare rusești ar intra în raza de acțiune a rachetelor încă de la ieșirea din portul Sevastopol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel