Sistemul american Aegis Ashore din România protejează spațiul aliat 24/24. Scutul antibalistic devenit obsesie rusă - pur defensiv

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: NATO Allied Air Command
Foto: NATO Allied Air Command

Comandamentul Aerian Aliat al NATO reamintește importanța sistemului american Aegis Ashore dislocat în România, cunoscut mai simplu ca „scutul de la Deveselu”.

Într-o postare pe pagina oficială, NATO Allied Air Comman reamintește că scutul antibalistic protejează spațiul euro-atlantic 24 de ore din 24.

„Sistemul Aegis Ashore din Baza de la Deveselu, România, monitorizează orice potențială amenințare din afara spațiului euro-atlantic”, precizează Comandamentul.

Oficilialii subliniază că scutul de la Deveselu are scop pur defensiv și explică mecanismul Aegis Ashore printr-o poză postată:

 

Sistemul Aegis Ashore din România este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Potrivit Ministerului Apărării, sistemul Aegis Ashore desfășurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter eminamente defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.

Scutul a luat naștere după ce la Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianța a decis să dezvolte o capabilitate de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populațiile și forțele sale din Europa.

La vremea respectivă principala amenințare era Iranul.

CITEȘTE ȘI: Ce rachete poate intercepta scutul de la Deveselu? Hari Bucur-Marcu dă exemplul Iron Dome: Nu e o vulnerabilitate dacă o rachetă mai trece

 

Sistemul american Aegis Ashore de la Deveselu - subiect principal pentru propaganda rusă

 

2. Foto: Sist... (deveselu_romania_17856900.jpg)

Foto: Sistemul american antibalistic Aegis Ashore, instalat în Baza de la Deveselu, România

De-a lungul anilor, cu precădere înainte de invadarea Ucrainei, Rusia a acuzat de mai multe ori faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e o amenințare împotriva securității sale, precizând chiar că din România poate fi lovită Moscova.

Narativul e fals, instalația americană fiind un sistem defensiv anti-balistic, dar el a fost adus în discuție de cele mai înalte paliere politice ruse, inclusiv de președintele rus Vladimir Putin.

Rusia susține că în România există lansatoare de tip MK-41 pe care pot fi instalate rachete Tomahawk ce pot lovi adânc în teritoriul rus. 

Subliniem că nu există nicio dovadă că lansatoarele MK-41 de la Deveselu pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk, lansatoarele fiind configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3.

CITEȘTE ȘI: De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Generalul american Robert Wheeler explică cum Rusia folosește „jumătăți de adevăr”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel