Sistemele israeliene Barak au doborât rachetele Iskander în Nagorno-Karabah, în noiembrie 2020

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Controversele privind utilizarea sau nu a rachetelor rusești Iskander pe timpul ultimului conflict din Nagorno-Karabah continuă, acestea fiind mai nou întreținute de informațiile publicate luni de site-ul britanic de știri Middle East Eye (MEE).

Potrivit MEE, ale căror informații au fost preluate de majoritatea agențiilor de știri de securitate, sistemul antirachetă israelian Barak-8 / Barak-MX ar fi fost utilizat în mod eficient împotriva rachetei Iskander-E în timpul conflictului din Nagorno-Karabah.

Citând un oficial neprecizat, Middle East Eye informează că în noiembrie 2020, cu câteva zile înainte de semnarea acordului de încetare a focului, Forțele Armate armene au lansat cel puțin o rachetă balistică cu sistemul Iskander-E către capitala Azerbaidjanului, Baku. Conform sursei citate, acestea au fost însă doborâte prin utilizarea de către armata azeră a sistemului israelian de apărare antiaeriană și antirachetă Barak-8, pe care îl are în dotare.

Middle East Eye informează, de asemenea, că partea rusă a oferit forțelor armene sprijin tehnic în procesul de lansare a rachetei sau rachetelor Iskander-E.

Sursa mai precizează că atacul cu rachete asupra capitalei Azerbaidjanului era planificat pentru a forța autoritățile din Baku să semneze un acord de încetare a focului. În cele din urmă, acesta a avut loc în noaptea de nouă noiembrie, iar condițiile acordului au fost favorabile părții azere, deoarece, pe lângă teritoriile ocupate de militari din Nagorno-Karabah acesta a preluat controlul și asupra altor zone importante. De asemenea, forțele ruse au fost instalate în Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a anunțat cumpărarea sistemelor de apărare antiaeriană Barak 8, cu 12 lansatoare și 75 de rachete sol-aer, din Israel, după ce le-a lansat în 2016.

Rachetele Barak 8 au o rază de acțiune de 70 km împotriva rachetelor balistice, în timp ce în cazul rachetelor Barak ERAD aceasta crește până la 150 km. Forecast International a informat în 2018 că Azerbaidjanul este, de asemenea, echipat cu rachete Barak-8ER cu o rază de acțiune de 150 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel