Sistemele israeliene Barak au doborât rachetele Iskander în Nagorno-Karabah, în noiembrie 2020

Cătălin Costea / 03 Martie 2021 / 14:53

Controversele privind utilizarea sau nu a rachetelor rusești Iskander pe timpul ultimului conflict din Nagorno-Karabah continuă, acestea fiind mai nou întreținute de informațiile publicate luni de site-ul britanic de știri Middle East Eye (MEE).

Potrivit MEE, ale căror informații au fost preluate de majoritatea agențiilor de știri de securitate, sistemul antirachetă israelian Barak-8 / Barak-MX ar fi fost utilizat în mod eficient împotriva rachetei Iskander-E în timpul conflictului din Nagorno-Karabah.

Citând un oficial neprecizat, Middle East Eye informează că în noiembrie 2020, cu câteva zile înainte de semnarea acordului de încetare a focului, Forțele Armate armene au lansat cel puțin o rachetă balistică cu sistemul Iskander-E către capitala Azerbaidjanului, Baku. Conform sursei citate, acestea au fost însă doborâte prin utilizarea de către armata azeră a sistemului israelian de apărare antiaeriană și antirachetă Barak-8, pe care îl are în dotare.

Middle East Eye informează, de asemenea, că partea rusă a oferit forțelor armene sprijin tehnic în procesul de lansare a rachetei sau rachetelor Iskander-E.

Sursa mai precizează că atacul cu rachete asupra capitalei Azerbaidjanului era planificat pentru a forța autoritățile din Baku să semneze un acord de încetare a focului. În cele din urmă, acesta a avut loc în noaptea de nouă noiembrie, iar condițiile acordului au fost favorabile părții azere, deoarece, pe lângă teritoriile ocupate de militari din Nagorno-Karabah acesta a preluat controlul și asupra altor zone importante. De asemenea, forțele ruse au fost instalate în Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a anunțat cumpărarea sistemelor de apărare antiaeriană Barak 8, cu 12 lansatoare și 75 de rachete sol-aer, din Israel, după ce le-a lansat în 2016.

Rachetele Barak 8 au o rază de acțiune de 70 km împotriva rachetelor balistice, în timp ce în cazul rachetelor Barak ERAD aceasta crește până la 150 km. Forecast International a informat în 2018 că Azerbaidjanul este, de asemenea, echipat cu rachete Barak-8ER cu o rază de acțiune de 150 km.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2022 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy