Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a reţinut pe directorul Motor Sich - compania care produce motoare pentru avioane - sub acuzaţia de colaborare cu statul agresor

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) i-a reținut pe președintele și pe șeful Departamentului de Activități Economice Externe al companiei Motor Sich Joint Stock Company - unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume. Aceștia sunt suspectați că au desfăşurat activităţi care au ajutat statul agresor - Federaţia Rusă - să intre în posesia mai multor componente produse de compania ucraineană Motor Sich.

UPDATE: SBU a publicat înregistrări audio ale convorbirilor telefonice ale președintelui Motor Sich JSC, Vyacheslav Boguslaev , care confirmă cooperarea sa cu rușii.

Chiar și după invazia pe scară largă a rușilor, oficialul, care anterior a fost ales în mod repetat ca parlamentar al Partidului Regiunilor (formațiune politică pro-rusă), a continuat să furnizeze motoare și alte piese de schimb pentru elicopterele de atac rusești. În acest fel, el a sprijinit efectiv inamicul și l-a ajutat să bombardeze orașele și satele ucrainene.

„În același timp, Bogușlaev a justificat atacul Rusiei și și-a exprimat speranța că Putin nu va opri ofensiva trupelor sale, a gândit despre „naziști” din Ucraina etc.”, a spus SBU.

***

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) precizează că ambele persoane implicate au fost reținute în baza unui proces penal cu privire la furnizarea ilegală de bunuri militare pentru avioanele de atac rusești de către compania Motor Sich.

Reprezentanţii SBU precizează că în schemele de aprovizionare cu bunuri militare a fost implicată conducerea companiei Motor Sich.

"Au acționat în complicitate cu reprezentanții conglomeratului rus Rostech, care este unul dintre principalii producători de arme pentru Forțele Armate Ruse. Infractorii au stabilit canale transnaționale pentru furnizarea ilegală a mai multor motoare de avione către țara agresoare", a declarat SBU.

Astfel, potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei, armata rusă folosea componentele obținute de la compania ucraineană Motor Sich pentru a produce și repară elicopterele rusești de atac Mi-8AMTSh-VN Sapsan, precum și elicopterele de atac Ka-52 Alligator și Mi-28N Night Hunter.

Pentru a ocoli restricțiile stabilite privind comerțul cu Federația Rusă, au apelat la terţi - societăţi comerciale controlate din Orientul Mijlociu, Europa și Asia de Est.

"Aceste companii au trimis "comenzi" către producătorul ucrainean, presupus a fi pentru nevoile unei părți străine. Cu toate acestea, după ce primeau componentele militare, "intermediarii" le expediau în Rusia. Inamicul (n.r. Rusia a folosit complici străini pentru a-și repara și întreține propriile avioane, folosind piese de schimb ucrainene", a subliniat SBU.

În timpul investigației, ofițerii Serviciului de Securitate au identificat toți organizatorii activităților ilegale, au documentat acțiunile ilegale desfăşurate de aceştia și în prezent se iau măsuri pentru a-i aduce pe toţi cei implicaţi în fața justiției.

Compania ucraineană Motor Sich Joint Stock Company este implicată în dezvoltarea, producția, repararea și întreținerea motoarelor cu turbină pe gaz folosite la avioane și elicoptere, precum și la instalații industriale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel