Serviciile de informații ale NATO pariază pe victoria Armeniei în conflictul cu Azerbaidjanul

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit agenției Bloomberg, Armenia și Azerbaidjanul se află în pragul unui război, care va zgudui NATO, Orientul Mijlociu și piețele energetice.

Conflictul din Nagorno-Karabah poate părea pentru cetățeanul obișnuit occidental ca o ciocnire nesemnificativă, undeva într-un colț îndepărtat al planetei. Însă, în realitate, ceea ce se întâmplă acolo poate avea consecințe colosale, afectând stabilitatea și securitatea regională, precum și ambițiile a doi lideri problematici pentru Occident: Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

În confruntările agravate, nici Armenia și nici Azerbaidjanul nu vor face concesii și compromisuri, așa că un război, cu consecințe potențial mari, este foarte probabil. Serviciile de informații ale NATO au evaluat anterior situația și au pariat pe victoria Armeniei împotriva Azerbaidjanului.

Înainte de aceasta, Rusia a furnizat arme și a instruit ambele părți, exercitând un efect calmant asupra lor. Dar acum, Armenia și Azerbaidjanul au decretat legea marțială și își mobilizează trupele. Cel mai rău lucru este că nu există nicio posibilitate pentru alte țări să intervină în ceea ce se întâmplă, pentru a opri vărsarea de sânge, cel puțin o vreme.

Ankara și Moscova susțin părți diferite și au puncte de vedere opuse în Siria și Libia. Turcilor nu le plac armenii și stau în spatele fraților lor musulmani din Azerbaidjan. În același timp, Armenia este membră a OTSC și speră la o asistență suplimentară de la Moscova.

Georgia instabilă și Iranul agresiv se află în imediata apropiere a câmpului de luptă. În același timp, conductele Azerbaidjanului, bogate în petrol și gaze, trec la doar 10 km de granița cu Armenia. Transcaucazia a fost o regiune cu un nivel ridicat de tensiune și înainte, dar de data aceasta totul este mult mai grav.

Alegerile din SUA distrag atenția Washingtonului de la ceea ce se întâmplă. UE este ocupată cu problemele legate de Brexit. Prin urmare, șansele unei soluționări pașnice a conflictului par sumbre. Poate că Statele Unite, Rusia și Turcia, lucrând împreună, ar putea influența părțile în conflict și le-ar putea convinge să oprească evoluțiile catastrofale. Negocierile ar putea să înceapă cu restituirea simbolică a unei părți a terenurilor deținute de armeni către azeri și cu angajamentele reciproce de a nu mai folosi armamentele. Însă, o astfel de dezvoltare a evenimentelor pare acum puțin probabilă.

 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel