Serviciile britanice: Gen. Surovikin accelerează retragerea din Herson / Armata rusă a retras echipamentele de pe aerodromul Cernobaivka (Armata Ucrainei)

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Evacuarea populației și furtul rămășițelor lui Potemkin din Herson preced intențiile Rusiei de a accelera retragerea din zonă.

De asemenea, retragerea echipamentelor de pe aerodromul Cernobaivka este un alt indiciu că trupele ruse nu vor să mai experimenteze scenariul Harkiv, atunci când au fost nevoite să se retragă în grabă și să lase în urmă echipamente valoroase.

În raportul său zilnic, publicat sâmbătă, Ministerul britanic al Apărării amintește că, pe 27 octombrie, guvernatorul regiunii ocupate Herson, Vladimir Saldo, o marionetă a Kremlinului, a declarat că peste 70 de mii de oameni au părăsit orașul Herson.

Pe 26 octombrie, Saldo anunțase, de asemenea, că Rusia a ”scos” rămășițele celebrului om de stat rus din secolul al XVIII-lea, prințul Grigori Potemkin, din înmormântarea sa în catedrala Herson, la est de Nipru.

„În identitatea națională rusă, Potemkin este strâns asociat cu cucerirea rusă a pământurilor ucrainene în secolul al XVIII-lea și subliniază importanța pe care Putin o acordă aproape sigur presupusei justificări istorice a invaziei.

Această îndepărtare simbolică a lui Potemkin și exodul populației civile premerg, probabil, intențiile Rusiei de a accelera retragerea din această zonă”, consideră serviciile de informații britanice. 

 

Armata Ucrainei: Rusia a retras echipamentele de pe Cernobaivka 

 

Potrivit informării Departamentului de Comunicare strategică a Armatei ucrainene, Rusia a retras toate echipamentele de pe aerodromul din Cernobaivka.

Trebuie spus că Armata rusă nu și-a retras echipamentele de pe aerodromul din Cernobaivka nici măcar în urma loviturilor devastatoare primite, pe timpul verii, de la forțele ucrainene. Probabil că gen. Surovikin încearcă să evite pierderi majore de echipamente, așa cum s-a întâmplat în luna septembrie, după contraofensiva ucraineană din Harkiv.

Astfel, echipamentul nu mai este vizibil pe aerodrom după data de 27 octombrie.

„Rușii și-au scos toate echipamentele de pe aerodromul din Cernobaivka. Acest lucru poate fi văzut pe imaginile din satelit pentru 27 octombrie”, se arată în raport.

 

Șeful informațiilor armatei ucrainene: Rușii au adus acolo cei mai pregătiți soldați

 

Cu toate acestea, Hersonul nu va putea fi redobândit foarte ușor, lucru confirmat chiar de gen. Kirilo Budanov, șeful GUR:

”Cele mai instruite și mai capabile unități rusești se află în prezent în Herson. O mare parte dintre aceștia provin din trupele aeriene ale Federației Ruse, forțele de operațiuni speciale ruse și infanteriei navale, deci cele mai capabile unități pe care le are Rusia. Acele unități formează coloana vertebrală a grupării și este întărită și de personalul mobilizat”, a spus acesta.

Budanov estimează că rușii au adus în Herson cei mai instruiți soldați, aproximativ 40.000 de oameni: ”Acestea sunt trupe în Herson și în zonele de pe malul de vest [al râului Dnipro] și, de asemenea, trupe care sprijină acțiunile malului de vest, dar care sunt staționate pe malul estic”. 

Cum au furat rușii rămășițele lui Potemkin 

 

Foto: Mormântul lui Potemkin din herson / find-way.com.ua

New York Times amintește despre rolul real al lui Potemkin și despre motivul importanței persoanei sale pentru Kremlin: „Generalul din secolul al XVIII-lea și iubitul Ecaterinei a II-a a ajutat la cucerirea Ucrainei și ocupă un loc special în acea versiune a istoriei, pe care Kremlinul o folosește pentru a justifica războiul”, arată publicația.

Marionetele Kremlinului din Herson au trimis o echipă la Catedrală cu misiunea de a fura oasele prințului Hryhoriy Oleksandrovich Potemkin.

Pentru aceasta, răpitorii au fost nevoiți să coboare în cripta catedralei. Pentru a ajunge la rămășițele lui Potemkin, au trebuit să deschidă o trapă în podea și să coboare pe un pasaj îngust. În sicriul de lemn, se aflau, depozitate într-o pungă mică neagră, craniul și oasele numerotate cu grijă ale lui Potemkin.

Când, în februarie 2022, Putin a mers în Ucraina pentru a restabili o parte din imperiul său de mult pierdut, a avut ca reper viziunea lui Potemkin, scrie NYT.

Recentul jaf al mormântului lui Potemkin face parte din „ eforturile Rusiei de a distruge identitatea ucraineană”, precizează publicația americană, care amintește jaful sistematic al forțelor de ocupație ruse.

 

Peste 14 milioane de refugiați ucraineni și 7 milioane de IDP

 

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, un total de 14,3 milioane de persoane au fugit până acum din Ucraina. Trei sferturi dintre ei au mers în patru țări vecine ale UE, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

În plus, peste 7  milioane de persoane au fost strămutate în Ucraina (IDP - Internally Displaced People) până în luna august a acestui an, potrivit unui sondaj realizat de agențiile internaționale.

Cele mai multe dintre ele sunt femei, iar aproape o treime dintre ele au fost strămutate de mai multe ori, potrivit unui raport comun al agenției UE pentru azil, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). publicat vineri.

În același timp, peste șase milioane de persoane care au fugit din Ucraina sau au fost strămutate în interior au decis să se întoarcă la casele lor până în august.

Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, un total de 14,3 milioane de persoane au fugit până acum din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel