Serbia a primit drone din China. Belgradul a prezentat dronele CH-92A (Foto/Video)

Cristian Soare / 05 iul 2020 / 13:07

La începutul săptămânii trecute precizam, citând surse mass-media din serbia, că un avion de tip cargo, care transporta mai multe drone CH-92A, dezvoltate de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), a aterizat la Baza Aeriană Batajnica din Serbia.

La momentul respectiv numărul exact de drone pe care China le-a livrat Serbiei nu a putut fi stabilit cu exactitate. Se presupunea că au fost livrate două complexe de sisteme aeriene CH-92A, fiecare sistem având cât 3 drone.

În cursul zilei de ieri, ministerul sârb al apărării și-a prezentat cele șase vehicule aeriene fără pilot CH-92A pe care le-a achiziţionat din China.


China va transfera tehnologie în Serbia pentru vehicule aeriene fără pilot

 

Producătorul chinez China Academy of Aerospace Aerodynamics va transfera tehnologie pentru a ajuta Serbia la dezvoltarea dronelor PEGAZ 011.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că livrarea primelor șase sisteme a făcut parte dintr-un acord de transfer de tehnologie încheiat cu China, acord care va permite Serbiei să avanseze în domeniul dezvoltării tehnologice a vehiculelor aeriene fără pilot. Dronele CH-92As vor funcţiona împreună cu UAV-urile Pegaz, pe care Serbia le dezvoltă indigen.

În anul 2018, adjunctul ministrului sârb al apărării, Nenad Miloradovic, a declarat pentru prima dată ca Serbia va achiziţiona din China arme sofisticate și tehnologie militară de ultimă generaţie, pe care aproape nicio țară din regiune nu le are. Declaraţia era făcută, în contextul în care la Beijing, președintele Aleksandar Vucic s-e aflat într-o vizită la care participa şi Nenad Miloradovic.

Acesta preciza presei, la momentul respectiv, că Serbia va achiziţiona din China drone militare de atac şi tehnologia aferentă, astfel că armata sârbă va deveni una dintre cele mai dotate din regiune, afirmă anul trecut Nenad Miloradovici, adjunctul ministrului sârb al Apărării.

Informaţiile apărute anterior în spaţiul public sugerau că Serbia va primi nu mai puțin de nouă drone de atac din China și va avea opțiunea unei comenzi suplimentare de încă 15 drone din același model.

După cum am precizat în materialul anterior, informaţiile erau puţin contradictorii, deoarece anul trecut, în luna septembrie, publicaţia americană Stripes.com preciza că Serbia a semnat în 2018, ca urmare a vizitei efectuate de Aleksandar Vucic în China, un acord pentru nouă drone de atac de tipul Pterodactyl-1 (sau Wing Loong după cum mai sunt cunoscute acestea), iar acum presa sârbă susţinea că Belgradul ar fi primit drone CH-92A. Cu alte cuvinte, acum putem confirma că Serbia a primit drone CH-92A şi nu drone Pterodactyl-1. UAV-urile CH-92A, achiziţionate de Serbia, vor fi echipate cu muniție aer-sol ghidată FT-8D fabricată în China.

Anvergura aripilor unei drone CH-92A este de aproximativ 10 metri. Intervalul de zbor este de 150 km. Drona poate zbura la o înălțime de 5 km cu o viteză de până la 200 km / h.

Aleksandar Vulin, ministrul sârb al apărării, a declarat, într-un interviu, în septembrie 2019, la Radio-Television Serbia, că achiziția unor drone de atac din China vor oferi forțelor armate sârbe capabilități militare sporite.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy