Directorul CIA: China învaţă lecţii din războiul purtat de Rusia în Ucraina. Problema pentru Beijing nu este ''dacă'', ci ''când'' va invada Taiwanul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Dificultăţile cu care Rusia se confruntă acum în Ucraina afectează calculele Chinei cu privire la cum și când ar putea decide să invadeze Taiwanul, a declarat miercuri șeful CIA, Bill Burns. Prezent la Forumul de securitate Aspen,  în Statele Unite, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), Bill Burns, a minimalizat speculațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping ar putea acționa asupra Taiwanului după o reuniune cheie a Partidului Comunist, care va avea loc în cursul acestui an.

"Ni se pare că (războiul din Ucraina, aşa cum este văzut de Beijing,) nu afectează cu adevărat întrebarea dacă liderii chinezi ar putea alege să folosească forţa împotriva Taiwanului în următorii ani, ci când şi cum vor face asta", a declarat directorul CIA, potrivit AFP.

Beijingul este probabil "îngrijorat" urmărind războiul din Ucraina, a precizat Bill Burns, considerându-l un "eşec strategic" pentru Vladimir Putin care credea ca va putea răsturna puterea de la Kiev într-o săptămână.

Bill Burns a estimat că Beijingul a văzut astfel dovada "că nu obţii victorii rapide şi decisive" fără a pune suficientă greutate militară în bătălie.

 

Lecția pe care conducerea și armata chineză o trag este că trebuie să acumulezi o forță militară copleșitoare pentru a derula o invazie militară



,,Cred că lecţia pe care o învaţă liderii chinezi şi militarii este că se impune strângerea unei forţe dominante la scară largă'' pentru a câştiga, a mai declarat el, precizând, de asemenea, importanţa "controlului spaţiului informaţional" şi pregătirii pentru potenţiale sancţiuni economice.

Directorul CIA a mai estimat, în linia declaraţiilor anterioare ale Washingtonului, că China, în ciuda sprijinului său verbal, nu oferă sprijin militar Rusiei în războiul său din Ucraina.

Statele Unite sunt îngrijorate de presiunea militară tot mai mare a Beijingului în ultimii ani împotriva Taiwanului, o insulă democrată pe care China o consideră parte a teritoriului său şi pe care a promis ca o va lua înapoi într-o zi.

În ultimii ani, China și-a intensificat provocările militare împotriva Taiwanului democratic și autoguvernat în ultimii ani, încercând să îl intimideze pentru a-l determina să accepte cererile Beijingului de a se unifica. China consideră că Taiwanul autoguvernat face parte din teritoriul său.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel