Întrebat despre atitudinea viitoare a României față de UE și NATO, Nicușor Dan a afirmat că "România va păstra direcția pro-occidentală, însemnând participarea în NATO, prezența în Uniunea Europeană, de asemenea parteneriatul strategic cu Statele Unite. E o direcție pe care România a definit-o foarte bine." Totuși, el a adăugat o notă critică, sugerând că "nu a fost suficient de activă în niciuna din aceste structuri."
Apel la consolidare internă și credibilitate pe lan extern
Președintele ales a subliniat că pentru a fi activă, o națiune trebuie să aibă și "o oarecare credibilitate". Făcând referire la discuțiile recente despre deficitul bugetar al României și promisiunile repetate de reducere a acestuia, Nicușor Dan a punctat: "Ce pot să spun este că îmi doresc ca România să se întărească în interiorul ei și să fie mai activă în interiorul acestor două structuri (n.r. UE și NATO)."
Această declarație sugerează o viziune care leagă stabilitatea și eficiența internă de capacitatea României de a juca un rol mai influent pe scena internațională.
"Black Sea and Balkans Security Forum" - O Platformă de Dialog Strategic
Forumul "Black Sea and Balkans Security Forum", organizat de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, se desfășoară joi și vineri la InterContinental Athenee Palace din București.
Evenimentul reunește 50 de paneluri și 198 de vorbitori, incluzând oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din state membre UE și NATO, precum și din țări partenere. Temele centrale ale ediției din acest an acoperă aspecte cruciale pentru securitatea regională și globală:
- Relația transatlantică și recalibrarea prezenței militare americane în Europa și în regiunea Mării Negre.
- Negocierile de pace în Ucraina și necesitatea de a preveni un nou atac al Rusiei care ar putea afecta direct granițele României.
- Intențiile reale ale Rusiei în negocierile de pace și natura viitoare a relației cu această putere.
- Sprijinul continuu pentru Republica Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană, contracarând războiul hibrid al Rusiei.
De asemenea, vor fi abordate lecțiile învățate din conflictul din Ucraina în diverse domenii militare, reconstrucția Ucrainei, securitatea energetică, războiul cognitiv și dezinformarea, provocările de securitate din Balcani și impactul tehnologiilor disruptive.
Pledorie pentru Securitate și Prosperitate Regională
Organizatorii descriu evenimentul ca o "pledorie pentru securitate și prosperitate la Marea Neagră și în Balcani, un spațiu deschis și liber pentru comerț, conectivitate și exploatarea resurselor energetice."
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News