Secretarul american al Apării avertizează Rusia să nu se implice în referendumul din Macedonia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Secretarul american al apărării, Jim Mattis
Secretarul american al apărării, Jim Mattis

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a sosit luni în Macedonia cu avertismentul că Rusia încearcă să se amestece în referendum din 30 September, prin răspândirea dezinformării. Referendumul având ca obiectiv schimbarea numelui țării și deschiderea ușilor pentru aderarea la NATO şi Uniunea Europeană.

UPDATE: Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a acuzat luni Rusia că încearcă să influențeze rezultatul referendumului din Macedonia cu privire la schimbarea denumirii țării, care va deschide acesteia calea pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.

Vorbind cu liderii politici din Macedonia, Mattis a mai spus că Statele Unite încearcă să extindă cooperarea în domeniul securității informatice cu micile țări balcanice.

Macedonia a stabilit 30 septembrie ca dată în care alegătorii macedoneni sunt chemaţi să valideze acordul cu Grecia conform căruia ţara lor se va numi 'Republica Macedonia de Nord' şi care ar deschide în mare măsură calea pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Mattis este cel mai recent oficial dintr-un șir de lideri occidentali, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, care va vizita Macedonia pentru ai îndemna pe oamenii politici și pe cetăţeni să meargă la referendum pentru acceptarea acordului cu Grecia.

"Nu vrem ca Rusia să facă acolo ceea ce au încercat să facă în multe alte țări", a spus Mattis unui grup de reporteri în timp ce se afla în drum spre Skopje, adăugând că interferența Moscovei îl interesează.

În luna iulie, Grecia a expulzat doi diplomați ruși și a împiedicat alte două persoane să intre în țară deoarece au încercat să mituiască oficialități și demonstrații în scopul împiedicării acordul care permite Macedoniei să adere la NATO.

Rusia a negat categoric acuzațiile și a răspuns la rândul său prin expulzarea mai multor cetăţeni greci.

Mattis, care se va afla în Skopje doar câteva ore, este aşteptat să se întâlnească cu premierul țării și cu ministrul apărării, precum și cu președintele Gjorge Ivanov, care se opune acordului.

Washingtonul consideră că grupurile pro-ruse lucrează activ pentru a submina referendumul, Moscova încercând să cumpere persoane și să răspândească dezinformarea în rândul cetăţenilor.

"Fără îndoială că au transferat bani și că desfășoară, de asemenea, campanii de influență mai largi", a precizat Mattis. Secretarul american al Apării a spus că nu este clar cât de eficiente au fost eforturile Moscovei.

Ambasadorul Rusiei în Skopje a criticat ambițiile Macedoniei de a adera la NATO, declarând că ar putea deveni "o țintă legitimă" dacă relațiile dintre NATO și Rusia se vor deteriora în continuare. NATO a invitat Macedonia să înceapă discuțiile de aderare la Alianță, dar a spus că aceasta va trebui să-și schimbe constituția și să adopte numele de ’’Republica Macedonia de Nord’’.

De asemenea, UE a declarat că va stabili o dată pentru discuțiile de aderare a Macedoniei, dar așteaptă punerea în aplicare a acordului cu Grecia de schimbare a numelui ţării. Grecia, membră a NATO și a UE, a refuzat să accepte numele țării Macedoniei, declarând că aceasta implică revendicări teritoriale asupra provinciei grecești din Macedonia.

Rusia dezinformează

Washingtonul este preocupat de faptul că Rusia răspândește dezinformarea înaintea referendumului cu scopul de a suprima prezența la vot și de a crea o impresie că Statele Unite nu sunt angajate în regiune.

Guvernul prim-ministrului Zoran Zaev a cerut un acord cu Grecia, pe care naționaliștii l-au respins, spunând că este împotriva constituției.

Potrivit Laurei Cooper, însărcinată cu Rusia şi Europa Centrale la Pentagon, Moscova plătelte alegători pentru ca să absenteze la urne şi susţine financiar organizaţii proruse. ”Ei atacă, în acest moment, cu dezinformarea şi alte forme de influenţă pernicioasă, încercând să-i facă pe macedoneni să-şi schimbe opinia”, a declarat ea unor jurnalişti.

Guvernul rus ”încearcă în mod oficial să convingă altă ţară, dar asta devine rapid manipulare şi ameninţări”, a adăugat reprezentanta americană, care s-a abţinut să intre în detalii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel