Transferul rachetelor Taurus către Forţele Armate Ucrainene rămâne blocat între zvonuri şi ezitări. Germania: Nu avem nimic nou de comunicat

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministerul german al Apărării ezită să trimită rachete de croazieră Taurus KEPD 350 în Ucraina. Sursa Foto: Militaryleak.
Ministerul german al Apărării ezită să trimită rachete de croazieră Taurus KEPD 350 în Ucraina. Sursa Foto: Militaryleak.

În prezent, nu există informații noi cu privire la intentiile Germaniei de furnizare rachete Taurus către Forțele Armate Ucrainene. Până în prezent, politica Berlinului de a trimite arme catre Ucraina nu s-a schimbat si a ramas blocata, asa cum ne-a obisnuit Germania, intre zvonuri si ezitari.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, în urmă cu două zile, într-un interviu pentru cotidianul Thuringer Allgemeinen, preluat de DPA, ca atenția Germaniei este concentrată pe consolidarea capacităţilor de apărare aeriană ale Ucrainei şi nu pe furnizarea de rachete Taurus.

De altfel, ziarul german Spiegel, citând surse proprii, a relatat recent că Germania este gata să furnizeze Ucrainei rachete Taurus, dar cu o condiție. Aceasta s-ar referi la posibilitatea de a transfera arme din stocul Bundeswehr în lunile următoare. 

,,Nu există nimic nouă în această chestiune care ar putea fi comuniată", a spus cancelarul german.

Potrivit acestuia, atenția Berlinului este în continuare concentrată pe consolidarea forțelor de apărare aeriană, a artileriei și a tancurilor ucrainene.

,,Acesta este cursul nostru, pe care vom continua să îl urmăm în strânsă consultare cu partenerii noștri internaționali", a declarat Scholz.

 

Germania pregătită să livreze Ucrainei rachetele Taurus cu modificări software care să nu permită atacarea teritoriului Rusiei?

 

Răspunsul cancelarului german cu privire la posibilitatea Germania să pună la dispoziţia Ucrainei mai multe rachete Taurus a venit în contextul în care presa germana a relatat că Berlinul analizează luarea acestei decizii.

Ca răspuns la apelurile persistente venite în ultimele luni din partea Ucrainei, privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune, Germania analizează noi modalități de a livra Kievului rachete de croazieră aeropurtată Taurus din propriul stoc.

Potrivit Der Spiegel, guvernul german este în prezent angajat în discuții atent clasificate cu reprezentanții industriei de apărare, pentru a se ajunge la cea mai adecvată soluție de sprijin pentru Ucraina.

Informațiile arată că aceste discuții se concentrează în principal pe potențiala furnizare a sistemului de rachete Taurus către Ucraina, având însă prevăzută încorporarea unor modificări software care ar împiedica efectiv Kievul să lovească teritoriul Rusiei folosind aceste rachete.

Îngrijorarea cancelarului german Olaf Scholz cu privire la escaladarea conflictului persistă, iar în ultimele săptămâni, după cum menționează publicația, Ministerul german al Apărării a solicitat producătorului de rachete Taurus să includă o limitare adecvată a software-ului de țintire la aceste rachete de croazieră.

Cu toate acestea, cele mai recente informații sugerează că această precondiție tinde să nu mai aibă valoare în noua abordare a autorităților germane.

Deși aceste ajustări software denotă un grad de prudență menținut de Germania și pot prelungi termenul de livrare cu câteva săptămâni, trebuie subliniat că deblocarea furnizării sistemului Taurus ar oferi Ucrainei un activ suplimentar puternic, iar soluția adoptată de Berlin permite o adaptare flexibilă a acestei capabilități la evoluția conflictului.

Între timp, Forțele Aeriene Ucrainene au folosit eficient racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune britanică Storm Shadow, furnizată la începutul acestui an.

 

Ucraina oferă garanţii că rachetele Taurus vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor şi nu pentru a ataca teritoriul Rusiei

 

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a îndemnat Germania și Statele Unite să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune Taurus și ATACMS, asigurând că acestea vor fi folosite numai în interiorul granițelor Ucrainei.

,,Rachetele cu rază lungă de acțiune s-au dovedit a fi cruciale. De aceea, Taurus și ATACMS sunt esențiale pentru succesul Ucrainei și le cerem partenerilor să le furnizeze cât mai curând posibil. Ambele vor fi folosite exclusiv în interiorul granițelor noastre. Cu cât raza de acțiune a rachetelor este mai mare, cu atât războiul este mai scurt", a scris recent Dmitro Kuleba pe Twitter.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel