Schimbarea la față a Armatei României. De la Aro pornit cu făclia sub ochii americanilor la tehnică modernă

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: eZiarultău.ro
Sursă foto: eZiarultău.ro

Armata României e departe de nivelul de înzestrare pe care ni-l dorim cu toții, dar trebuie să admitem că față de momentul integrării în cea mai puternică alianță militară din istorie lucrurile stau infinit mai bine.

Azi militarii noștri sunt înzestrați cu tehnică militară modernă și compatibilă cu standardele NATO, deși există minusuri în derularea multor programe de înzestrare, dar și în ceea ce privește demararea altor programe.

Însă saltul pe care România l-a făcut, în ceea ce privește înzestrarea cu capacități militare moderne, e unul mare. Și de multe ori, concentrați - și pe bună dreptate - pe lipsuri, nu conștientizăm saltul pe care l-a făcut Armata în ultimii 15 ani în ceea ce privește înzestrarea.

România a semnat contracte pentru înzestrarea Armatei de peste 7 miliarde de euro. Programul Patriot, a cărui valoare este de circa 3.9 miliarde de dolari, fără TVA, este cel mai scump program de înzestrare din istoria Armatei noastre.

Anul acesta, cu prilejul paradei de la București cu ocazia Zilei Naționale, în premieră, au fost prezentate sistemele Patriot și HIMARS. România va deveni prima țară din Europa Centrală și de Est care va opera Patriot, în cea mai avansată versiune posibilă, și HIMARS.

Bătrânele Aro au fost înlocuite cu blindate Humvee care la rândul lor vor intra într-un proces de înlocuire.

Spre exemplu România a semnat deja contractul cu americanii de la Oshkosh pentru înzestrarea Forțele pentru Operații Speciale cu JLTV. În România vor ajunge aproximativ 130 de blindate Oshkosh JLTV, valoarea contractului fiind de aproximativ 227 milioane lei.

Separat de acest contract există demarate procedurile și pentru programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armată, iar programe precum camioanele Iveco, transportoarele blindate moderne Piranha V și multe altele reliefează și ele saltul pe care l-a făcut Armata în ultimii ani.

CITEȘTE ȘI: Americanii de la Oshkosh, încrezători în programul 4x4 al României: JLTV - cea mai bună opțiune pentru Armata română

CITEȘTE ȘI: Francezii de la Arquus intră și ei în joc cu Sherpa 4x4, produse în România - propunerea pentru Armata României

 

În urmă cu doar câți va ani militarii români porneau vehicule Aro cu făclia sub ochii americanilor care nu înțelegeau de ce „cineva vrea să incendieze” vehiculele

 

Acest salt al forțelor noastre armate a fost subliniat și de jurnalistul și analistul militar Adelin Petrișor. În timpul paradei din 1 Decembrie, eveniment pe care acesta l-a comentat la microfonul TVR, Adelin Petrișor a povestit o întâmplare petrecută în urmă cu aproximativ 10 ani în Afganistan, când Armata noastră încă pornea bătrânele Aro cu făclia. Se întâmpla sub ochii partenerilor din SUA care erau nedumeriți de ce „cineva vrea să incendieze” un vehicul al Armatei.

„Vedem acum Humvee-urile (n.a. - care au defilat pe sub Arcul de Triumf) și aș vrea să vă reamintesc că aveam Aro. Am văzut în Afganistan, cred că acum vreo 10 ani, un Aro care era pornit cu făclia. Erau niște soldați americani contrariați, nu știau de ce vrea cineva să incendieze o mașină. A fost dificil de explicat că un bătrân Aro pornea cu făclia”, a povestit Adelin Petrișor, în cadrul Paradei militare.

ARO (Automobil Românesc) a fost un producător de vehicule off-road din Câmpulung-Muscel, România. Şi-a început producţia în 1957 şi a produs 360.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în 110 ţări (înainte de 1989 90% din producţie a fost exportată), potrivit site-ului auto de specialitate Promotor. În 2003, Statul român a vândut mai mult de 50% din acţiunile ARO companiei americane „Cross Lander”.

ARO Dragon – a fost o marcă de automobile româneşti destinate Ministerului Apărării Naţionale pentru acţiuni specifice acestui minister, putând fi echipate cu diferite dispozitive militare: AG, mitraliere, etc. ARO Dragon realizat pe un sasiu cu ampatamentul de 2600 mm. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel