Scenariul în care F-35 israeliene vor lovi Iranul e mai aproape decât pare. Netanyahu ar putea fi forțat să ordone operațiunea Opera 2.0

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile în Israel și va reveni la conducerea țării, dar se va confrunta cu un dosar iranian extrem de complicat.

Iranul, stat care are în constituție stipulată distrugerea Israelului, își continuă programul nuclear, avansând periculos de mult spre punctul în care va reuși să își dezvolte capacitate nucleară militară.

Iranul deja produce deja uraniu îmbogăţit la 60%, iar pentru producerea unei bombe nucleare e nevoie de 90%.

Nivelul la care a ajuns Iranul e unul uriaș. Amintim că în Acordul nuclear din 2015, din care SUA sub conducerea lui Donald Trump s-au retras, plafonul stabilit era de 3.67%.

Iranul a semnat acel acord, în timp ce Occidentul a ridicat un număr important de sancțiuni impuse Teheranului. 

Trump a motivat retragerea din Acord considerându-l unul „dezastruos” care nu împiedica Iranul să continue dezvoltarea de capacități militare nucleare.

În prezent Occidentul negociază cu Iranul un nou acord, dar Israelul atrage atenția că dacă nu se vor obține garanții clare cu privire la stoparea programului nuclear iranian, IDF (forțele de apărare israeliene) vor apela inclusiv la soluția militară, în contextul în care un Iran nuclear e o amenințare directă a existenței statului Israel.

 

Avioanele F-35i (Adir) israeliene ar putea lovi Teheranul. Operațiunea Opera 2.0

 

2. F-35i Adir... (f_35_israel_58526600.jpg)

F-35i Adir israeliene, foto: Lockheed Martin

Benjamin Netanyahu, cel care va reveni la conducerea Israelului, a demonstrat de-a lungul timpului că nu ezită să apeleze la soluții militare atunci când securitatea Israelului e pusă în pericol.

Tzachi Hanegbi, membru al partidului Likud din care face parte și Netanyahu, și un apropiat al viitorului premier, a declarat la postul Channel 12, citat de The Times of Israel, că Bibi Netanyahu nu va ezita să ordone lovirea de către IDF a instalațiilor nucleare ale Iranului în cazul în care SUA și Teheranul nu ajung la un acord care să ofere garanții privind programul nuclear iranian.

„Netanyahu va acționa, în opinia mea, în vederea distrugerii instalațiilor nucleare din Iran”, precizează apropiatul fostului premier care spune că amenințarea nucleară iraniană e un incendiu ce mocnește de mai bine de 25 de ani iar Netanyahu nu va accepta un stat iranian dotat cu arme nucleare.

Hanegbi spune că Netanyahu nu va avea de ales și a dat exemplul unor decizii istorice luate în 1981 și 2007. În 2007 premierul Ehud Olmert a coordonat atacul IDF asupra reactorului Al Kibar din Siria, iar în 1881 premierul Menachem a dat undă verde Operațiunii Opera împotriva programului nuclear al Irakului.

Pe data de 7 iunie 1981, mai multe aeronave de tip F-16 ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF), escortate de aeronave F-15, au efectuat un raid aerian asupra complexului nuclear irakian, care a suferit avarii semnificative care l-au „scos din joc”. În operațiune a murit și un ofițer tehnic francez, dar și zece soldați irakieni.

 

Problema iraniană nu a fost neglijată nici de actualul guvern

 

În luna septembrie a acestui an premierul israelian Yair Lapid a avertizat Iranul din fața unui F-35i (Adir) ''să nu testeze'' ţara sa, în timp ce guvernul de la Teheran şi marile puteri negociază relansarea acordului nuclear din anul 2015, acord faţă de care Israelul se opune cu înverşunare.

Lapid a transmis acest avertisment în timpul unei vizite la o bază aeriană a armatei israeliene, biroul său de presă publicând o înregistrare video cu intervenţia sa susţinută în timp ce stătea în picioare în faţa unui avion de vânătoare F-35 Adir.

Israelul dispune de o versiune personalizată a aeronavelor de generație a V-a americane F-35 Lighting II - F-35i Adir.

Forțele de Apărare ale Israelului și-au îmbunătățit avioanele de luptă F-35I Adir, astfel încât să poată zbura în Iran fără realimentare în aer.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel