Ambasadorul Coreei de Sud în România: Avem aliați comuni și probleme de securitate asemănătoare. Să ducem Parteneriatul Strategic la următorul nivel

Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România. Foto: Guvernul României
EXCLUSIV
Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România. Foto: Guvernul României

Excelența Sa, domnul RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România, a oferit în exclusivitate DefenseRomania un interviu în care a vorbit despre importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Coreea de Sud.

Interviul a fost acordat în cadrul „Conferinței privind cooperarea în industria de apărare Republica Coreea - România 2023”, un eveniment strategic major organizat de Ambasada Republicii Coreea în România, la care DefenseRomania a fost partener media.

În cadrul discuției, Excelența Sa RIM Kap-soo, ambasadorul Coreei de Sud la București, a abordat importanța Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și Coreea de Sud, în contextul aniversării a 15 ani de la semnarea acestui Parteneriat.

Amintim că Parteneriatul Strategic cu Coreea de Sud e primul parteneriat strategic semnat de România cu un stat din Asia. 

 

Investiții economice majore, securitate și apărare

 

E.S. RIM Kap-soo e de părere că Parteneriatul Strategic trebuie să recupereze inclusiv relațiile economice și investițiile. Iar acest decalaj poate fi recuperat. 

„Așa cum ați remarcat am sărbătorit a 15-a aniversare a Parteneriatului nostru Strategic. Acest Parteneriat este foarte special, nu doar din punct de vedere politic și diplomatic, dar și din punct de vedere economic și comercial. El trebuie să acopere și zone strategice precum apărare și securitate. Până acum chiar dacă am avut relații bilaterale excelente politice și diplomatice, în comparație altele precum investițiile, relațiile economice, cele de apărare și securitate au fost puțin mai mici. Cred că e timpul să recuperăm. 

Vreau să vă reamintesc întâlnirea recentă a primilor miniștri din cele două țări. În luna mai în București ambii premieri au fost de acord că trebuie să ridicăm nivelul cooperării noastre bilaterale în linie cu Parteneriatul Strategic. Apoi să începem să inițiem investiții majore în proiecte guvern la guvern precum energie, apărare, infrastructură etc. Acesta e un exemplu rapid al unei situații win-win de cooperare economică și ar transmite un mesaj benefic și clar către alte companii coreene. Ar aduce investiții în România”, precizează șeful misiunii diplomatice sud-coreene în România.

 

România și Coreea de Sud, o mulțime de lucruri în comun: Aceleași valori, aliați și situații asemănătoare de securitate pentru două state aflate la granițe opuse ale lumii libere

 

2. Armata Cor... (armata-coreea-de-sud_85989900.jpg)

Armata Coreei de Sud, sursă foto: Ministerul Apărării de la Seul

Totodată, ambasadorul RIM Kap-soo e de părere că zone cruciale precum securitatea și apărarea ar putea fi îmbunătățite prin intermediul acestui Parteneriat. El remarcă faptul că România și Coreea de Sud împărtășesc numeroase similitudini, de la îngrijorări privind securitatea - ambele state fiind la granițele lumii libere cu zone instabile -, la aliați comuni precum SUA și valori comune democratice.

„În termeni de securitate împărtășim foarte, foarte multe similarități. În primul rând avem îngrijorări privind securitatea. România se află la granița Flancului Estic, în UE, iar Coreea la o altă graniță a lumii libere, în nord-estul Asiei. În al doilea rând avem aceiași aliați și parteneri. Republica Coreea e un aliat al SUA, un partener global al NATO, suntem parteneri strategici ai UE. Împărtășim aceleași valori. Libertate, democrație, economie de piață. Avem aceleași îngrijorări privind securitatea, aceiași aliați și parteneri. Totul e deja stabilit pentru ca țările noastre să își dezvolte cooperarea în zonele de securitate și apărare”, a conchis ambasadorul Coreei de Sud în România, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

CITEȘTE ȘI: Coreea de Sud, tot mai activă în România. Mașina de luptă Redback va fi propusă pentru înlocuirea bătrânelor MLI-84 Jderul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel