S-400, doar cu acordul Rusiei. Moscova spune că Turcia nu are nicio șansă să vândă sistemele

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Rușii au anunțat că Turcia nu poate să vândă sistemele de apărare antiaeriană S-400 achiziționate de la partea rusă.

Reacția părții ruse vine în contextul în care mai multe publicații americane din domeniul apărării au anunțat că senatorul republican John Thune a propus o modificare a Legii de Autorizare a Apărării care să permită SUA să achiziționeze în viitor sistemele rusești S-400 care se află în prezent sub comanda Turciei. Modificarea ar urma să intre în vigoare din 2021.

Propunerea senatorului american vine la un an după ce Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa S-400.

Deși e doar o propunere din partea senatorului american, menită să scoată SUA din impasul pe care îl au cu partea turcă, rușii au reacționat și au anunțat că un asemenea scenariu nu va fi posibil, invocând clauzele contractuale cu partea turcă.

În acest sens, Serviciului Federal de Cooperare Militară-Tehnică al Federației Ruse, într-o informare de presă, a transmis că Ankara nu poate vinde sistemele S-400 fără acordul părții ruse. „Transferul sau revânzarea acestor produse de tehnică militară în țări terțe este imposibil de realizat fără permisiunea oficială a Federației Ruse”, au precizat oficialii de la Moscova, citați de agenția Tass.

Statele Unite au criticat dur Turcia după decizia de a achiziționa sistemele S-400 despre care Washingtonul spune că nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale programului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Ca urmare a acestei decizii, SUA au exclus Turcia din programul F-35 și o amenință cu impunerea de sancțiuni.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel