Ruşii vor ca Parada de Ziua Victoriei să nu fie eclipsată de exerciţii militare NATO

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia ar fi cerut statelor membre NATO să nu efectueze exerciții militare în timpul celei de-a 75-a aniversări a victoriei din cel de-al Doilea Război Mondial, organizată în luna mai, a precizat Alexandru Grushko, ministrul adjunct al afacerilor externe al Rusiei.

,,Am făcut un apel la țările europene să renunțe la exerciții în această perioadă", a spus Grushko, citat de TASS.

Comentariu DefenseRomania: NATO a redus amploarea principalului exerciţiu militar din acest an, Defender-Europe 20, la care urmau să participe 37.000 de militari, inclusiv din România, și care era programat să înceapă în aprilie și să dureze până în mai, desfășurându-se în şapte ţări europene. Din cauza epidemiei de coronavirus, nu din cauza faptului că ar eclipsa parada de Ziua Victorie, eveniment propagandistic organizat de Rusia, în fiecare an pe 9 mai, în Piaţa Roşie din Moscova.

Amintim că, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, s-a arătat, la începutul acestei luni, foarte deranjată că exercițiile militare Defender Europe-2020 vor eclipsa pară militară de 9 mai din Piaţa Roşie.

Precizăm, pentru a combate aceasta retorică a Moscovei, că NATO este o alianţă defensivă, iar exercițiile militare Defender Europe-2020 sunt pur defensive. În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că exerciţiul Defender-Europe 20, nu vizează Rusia.

,,Acest exerciţiu ilustrează angajamentul solid al SUA faţă de NATO şi pentru libertatea şi securitatea Europei. El nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în particular şi trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forţelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaţilor NATO, în caz de nevoie'', a subliniat Stoltenberg la începutul lunii febroarie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pe 19 martie, că NATO își reduce numărul exercițiilor militare din Europa ca urmare a pandemiei coronavirus, însă misiunile alianței continuă.

Pe 16 martie, Comandamentul European al Statelor Unite ale Americii (EUCOM) a confirmat că Pentagonul a oprit desfășurarea trupelor americane pentru exercițiul Defender-Europe 20, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

EUCOM a mai anunțat că forțele UŞ Army deja desfășurate în Europa pentru a participa la Defender-Europe 20 vor reveni în Statele Unite ale Americii.

US Army planificase pentru acest exerciţiu cea mai mare desfăşurare militară în Europa din ultimii 25 de ani, cu 20.000 de soldaţi trimişi din Statele Unite pentru a se alătura celor 9.000 de militari aflaţi deja pe continent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel