Exercițiile militare Defender Europe-2020: Rusia continuă să acuze NATO de acţiuni destabilizatoare

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus a susţinut şi a acuzat, într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului, că NATO a creat o ''lovitură de pumn'' în apropierea granițelor Rusiei, consolidându-și prezența militară în Europa de Est, în imediata apropiere a graniţelor sale.

Declarația lui Zakharova a fost făcută ca răspuns planurile NATO de a organiza exercițiile militare Defender Europe-2020, în lunile aprilie și mai. Exercițiile vor fi susținute de Statele Unite, dar vor implica și alte state membre ale NATO.

Potrivit purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Statele Unite „își mărește sistematic forțele armate în Europa de Est" în apropierea granițelor cu Rusia, dar a şi crescut finanțarea pentru programele militare din această regiune.

„Acum, nici NATO, nici Washingtonul nu ascund că „ potențialul advers"al acestor exerciții este Rusia", a spus Zakharova.

Ea a menționat o declarație făcută de secretarul american al Apărării, Mark Esper, pe 5 martie, potrivit căreia scopul exercițiului "este să trimită un mesaj Rusiei pentru a-și schimba ''comportamentul nepotrivit".

 

Rusia, deranjată că exercițiile militare Defender Europe-2020 vor eclipsa parada militară de 9 mai din Piaţa Roşie

 

De asemenea, ea a menționat că exercițiile vor coincide cu sărbătorirea Rusiei a celei de-a 75-a aniversări a victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial. ,,Astăzi, Washingtonul folosește aceeași retorică folosită de Germania nazistă pentru a declanșa războiul împotriva URSS", a spus ea.

''Desigur, intențiile agresive ale Statelor Unite și NATO vor fi luate în considerare în strategia noastră militară", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, adăugând că acțiunile NATO nu fac decât să crească tensiunile internaționale.

Într-un interviu acordat, la începutul acestei luni, ziarului Rossiyskaya Gazeta, ministrul rus de externe, Sergey Lavrov, a spus că răspunsul Rusiei la exercițiile Defender Europe-2020 a fost inevitabil.

"Bineînţeles, vom reacţiona", a spus şeful diplomaţiei ruse, întrebat dacă Moscova va reacţiona în vreun fel la exercițiile comune ale SUA și NATO în Europa.

"Nu putem ignora procesele care provoacă o mare îngrijorare, dar vom răspunde într-o astfel de manieră încât aceasta să nu creeze riscuri inutile", a explicat Serghei Lavrov.

Lavrov a lăsat să se înţeleagă ca răspunsul Rusiei la astfel de exerciţii nulitate, organizate de NATO, vor avea loc doar pe teritoriul său. Probabil, după cum bine ne-a obişnuit Rusia, răspunsul va conta în organizarea unor exerciţii şi manevre militare în apropierea graniţelor statelor baltice sau în Kalinigrand.

Exerciţiile Defender 2020, care vor avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an, vor fi cele mai mari manevre americane din ultimii 25 de ani în Europa. Un număr de 37.000 de militari soldaţi din 18 ţări urmează să participe la aceste manevre tactice, care se vor desfăşura în special în Germania, Polonia şi ţările baltice.

 

NATO este o alianţă defensivă, iar exercițiile militare Defender Europe-2020 sunt pur defensive

 

În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că exerciţiul Defender-Europe 20, nu vizează Rusia.

,,Acest exerciţiu ilustrează angajamentul solid al SUA faţă de NATO şi pentru libertatea şi securitatea Europei. El nu este îndreptat împotriva niciunei ţări în particular şi trebuie să demonstreze capacitatea de desfăşurare rapidă a forţelor americane în Europa pentru a ajuta la protejarea aliaţilor NATO, în caz de nevoie'', a subliniat Stoltenberg.

El a explicat că NATO este o alianţă defensivă şi că este vorba despre un exerciţiu defensiv. ''Nu căutăm confruntarea cu Rusia, dar realitatea este că unele activităţi recente ale acestei ţări au redus stabilitatea şi securitatea'', a spus reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel