Rușii visează și ei la un bombardier de generația a 6-a care să răspundă B-21 Raider al SUA. Noul avion PAK DA a trecut „testele științifice”

Ionel Copcea |
Data publicării:
Imagine grafică a unui bombardier dezvoltat în cadrul programului Envoy, sau PAK DA. Imagine ilustrativă DefenseExpress.
Imagine grafică a unui bombardier dezvoltat în cadrul programului Envoy, sau PAK DA. Imagine ilustrativă DefenseExpress.

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 06.12.2023, citând surse din cadrul corporației de stat Rostec, că în Federația Rusă au fost finalizate lucrările științifice pentru crearea unor bancuri de probe destinate testării bombardierului strategic de nouă generație PAK DA (Advanced Long-Range Aviation Complex). În cadrul acestora, este planificată testarea tuturor pieselor și componentelor noii aeronave.

După cum a anunțat sursa rusească, specialiștii uneia dintre întreprinderile corporației au finalizat un ciclu complet de cercetare și dezvoltare pentru a crea o bază de testare și un set de standuri la sol.

Noul bombardier strategic rusesc PAK DA este dezvoltat de compania de aviație Tupolev. Se presupune că noua aeronavă ar putea fi pusă în funcțiune înainte de anul 2027, pentru a înlocui avioanele de tip Tu-95MS aflate în prezent în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice. Împreună cu bombardierele Tu-160, noile PAK DA vor face parte din componenta aeriană a triadei nucleare rusești.

Potrivit datelor cunoscute, noul bombardier strategic rusesc va fi subsonic și va fi dezvoltat cu utilizarea la scară largă a tehnologiilor de reducere a amprentei radar. Acesta va fi realizat conform designului “aripii zburătoare”.

 

PAK DA, răspunsul rus la bombardierul american de generația a 6-a B-21 Raider. Multe proiecte, puține realizări însă pentru industria rusă aeronautică

 

2. PAK DA, im... (pak-da_77154900.jpg)

PAK DA, imagine concept a unui posibil viitor bombardier strategic al Rusiei. Foto: 19fortyfive.com

Este de așteptat ca sarcina utilă a PAK DA să fie de aproximativ 30 de tone, la fel ca bombardierele moderne din SUA (B-2 Spirit) și China (H-20). În plus, noul bombardier va fi echipat cu o mare varietate de sisteme de armament, inclusiv cu muniții convenționale și nucleare, urmând să fie extrem de eficient în lovirea diferitelor tipuri de ținte.

Comentariul autorului: În ultimele decenii, specialiștii din industria aeronautică a Federației Ruse au lucrat, în paralel, la implementarea mai multor proiecte de complexe de aviație de perspectivă (PAK). Acestea au vizat Aviația de vânătoare (PAK FA, Su-57), Aviația cu rază lungă de acțiune (PAK DA), Aviația de interceptare la distanță (PAK DP, MiG-41) și Aviația militară de transport (PAK TA, Il-106).

După ce a fost finalizat proiectul avionului de vânătoare de generația a cincea, iar aeronavele Su-57 se află deja în serviciul de luptă al Forțelor Aerocosmice, rușii pregătesc o aeronavă de nouă generație pentru Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).

Specialiștii militari ruși apreciază că noul Complex de aviație de perspectivă al Aviației cu rază lungă de acțiune (PAK DA, Produs 80) va deveni cea mai mare amenințare la adresa SUA, după rachetele balistice intercontinentale cu focoase nucleare.

Însă, la fel ca și în cazul avionului de vânătoare Su-57, bombardierul strategic PAK DA se va naște greu, fiind posibile întârzieri substanțiale în realizarea programului.

Unul dintre motivele principale va fi reprezentat de lipsa resurselor financiare, care, în prezent sunt alocate, în special, pentru modernizarea aeronavelor Tu-160. Acestea din urmă sunt produse și de la zero, dar sunt și realizate pe baza celor 16 bombardiere aflate în prezent în exploatare în cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune. Cele două tipuri de bombardiere Tu-160M vor fi similare și vor întrebuința aceleași categorii de armamente.

Se estimează că Aviația Strategică va dispune, în total, de aproximativ 50 de avioane de acest tip.

CITEȘTE ȘI: Bombardierul stealth american de generația a 6-a, B-21 Raider a efectuat primul său zbor. Deși seamănă cu cel mai scump avion din lume, B-2 Spirit, noul bombardier are multe particularități

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel