Rușii schimbă motoarele pentru viitoarele avioane Su-57, dar spun că Su-57 sunt peste F-35 americane chiar și cu vechile motoare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-57 rusesc, avion de generația a 5-a. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Su-57 rusesc, avion de generația a 5-a. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 28.12.2023, citând două surse de rang înalt apropiate de Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, că toate avioanele de vânătoare de tip Su-57 care vot fi transferate Ministerului Apărării în 2024 vor fi echipate cu noile motoare pentru etapa a doua de dezvoltare. “Motorul pentru etapa a doua a finalizat testele și este gata pentru exploatare”, a declarat una dintre surse.

Cea de-a doua sursă a confirmat această informație și a precizat că “toate avioanele de vânătoare Su-57 care vor fi produse în serie și vor fi livrate Forțelor Aerocosmice în anul 2024 vor fi echipate cu noile motoare de generația a cincea”.

Potrivit interlocutorului agenției, în anul 2023, peste 10 avioane Su-57 cu motoare pentru prima etapă au fost deja transferate Forțelor Aerocosmice. Rușii susțin că aeronavele îndeplinesc misiuni cu succes în zona operației militare speciale, așa cum se referă Kremlinul la războiul din Ucraina.

 

Rușii spun că și cu vechile motoare Su-57 e peste ... F-35!

 

2. -imagine fara descriere- (su_57_52662400.jpg)

,,Nu există planuri de a înlocui motoarele pentru prima etapă ale aeronavelor Su-57 care au fost deja livrate Forțelor Aerocosmice cu motoare noi”, a spus una dintre surse, explicând că, chiar și cu motorul din prima etapă, Su-57 depășește avionul american F-35 prin caracteristicile sale.

Anterior, specialiștii de la Biroul de proiectare A.M. Lyulka au explicat că și motorul pentru prima etapă oferă avionului Su-57 caracteristici precum super-manevrabilitate, expunere scăzută sau un raport adecvat de tracțiune-greutate. Un alt avantaj constă în sistemul de aprindere cu plasmă fără oxigen al camerelor principale de ardere și de forțaj.

Comentariul autorului: Avionul Su-57 cu motorul pentru etapa a doua de dezvoltare, cunoscut și sub denumirea de Produs 30, a efectuat primul zbor în luna decembrie 2017. Noul motor a primit un sistem automatizat de control, complet electronic, ce va întări capabilitățile aeronavei în ceea ce privește manevrabilitatea, zgomotul redus și capacitatea de a efectua un zbor de croazieră la viteză supersonică.

 

Programul noilor motoare pentru avioanele Su-57 e în întârziere

 

3. Su-57, sur... (su_57_37972200.jpg)Su-57, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Trebuie precizat faptul că programul de testare și de trecere în exploatare a noilor motoare pentru avioanele de vânătoare Su-57 se află într-o ușoară întârziere. Inițial, planurile constructorilor ruși de avioane prevedeau începerea producerii aeronavelor Su-57 cu motoarele pentru etapa a doua încă din anul 2023.

Din acest motiv calendarul de livrare a celor 76 de avioane de vânătoare Su-57 comandate în 2019 a fost structurat în două părți inegale. Astfel, până în anul 2023, era planificată furnizarea unui număr mic de aeronave, cu motoare pentru prima etapă, urmând ca în partea a doua de implementare a contractului, care se întinde până în 2027, să fie livrate cele mai multe avioane, cu motoare pentru etapa a doua.

Aceste planuri au fost însă modificate din cauza războiului din Ucraina, care a determinat restructurarea și accelerarea producției de avioane de vânătoare de generația a cincea. În acest fel, cu toate că armata rusă trebuia să primească 22 de avioane Su-57 până la sfârșitul anului 2024, aceasta dispune deja de cel puțin 18 aeronave de acest tip, iar producția de anul viitor va fi de peste 10 sau chiar 15 avioane.    

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel