Rușii pregătesc ofensiva asupra Regiunilor Harkov și Sumy. A fost creată cea de-a șasea grupare de trupe, Nord, pentru participarea la conflictul din Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Militar al Armatei ruse. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Surse rusești au anunțat, pe 15.04.2024, că, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a fost creată Gruparea de trupe Nord, care operează în Regiunile Belgorod, Kursk și Bryansk. Anterior, trupele din aceste teritorii aveau ca misiune asigurarea securității frontierei de stat.

În acest fel, în zona de desfășurare a operației militare speciale din Ucraina, va apărea cea de-a șasea grupare de trupe ruse. Cu o zi înainte, Ministerul rus al Apărării a informat, pentru prima dată, despre acțiunile Grupării de trupe Nord, care a lovit echipamente militare și personalul inamicului în zona Radyanskoe din Regiunea Sumy și în apropierea localităților Ternovaia și Gatishche din Regiunea Harkov.

Este posibil ca zona de responsabilitate a noii grupări militare să includă nu numai teritoriile rusești de graniță, ci și cele mai apropiate regiuni ale Ucrainei, respectiv Harkov și Sumy. Foarte probabil, autoritățile de la Moscova pregătesc o ofensivă pe scară largă în aceste direcții.

Partea rusă speră ca, în cele din urmă, Regiunea Harkov să devină parte a Federației Ruse, în urma desfășurării unui referendum. Potrivit unuia dintre liderii “Primăverii ruse” de la Harkov, coordonatorul organizației Sud-Est, Yuri Apukhtin, nu mai este mult de așteptat și acest lucru se va întâmpla. În opinia sa, cu un mare grad de probabilitate, populația regiunii va vota pentru integrarea în Federația Rusă. În prima etapă a acestui proces, va fi necesară înființarea unei administrații militaro-civile, care să implementeze normele juridice și să se ocupe de problemele economice din regiune.

Comentariul autorului: Până în prezent, Gruparea de trupe (forțe) întrunite a Federației Ruse, care participă la operațiunile militare desfășurate în zona operației militare speciale, includea cinci grupări de trupe, respectiv Vest, Sud, Centru, Est și Dnepr. Acestea desfășoară acțiuni de luptă pe direcțiile Kupiansk, Donețk, Avdiivka, Donețk de Sud și Herson.

În mod normal, cea de-a șasea grupare de trupe ruse, Nord, care activează în Regiunile Belgorod, Kursk și Bryansk, ar trebui să aparțină Regiunii Militare Moscova.  Probabil însă că, din noua grupare de trupe, care potrivit reprezentanților militari ruși acționează pe direcția Belgorod, fac parte și unități din cadrul Regiunii Militare Leningrad și Flotei de Nord.

Faptul că, în ultima perioadă, militarii ruși au intensificat atacurile aeriene asupra unor obiective din Regiunea Harkov, iar armata ucraineană construiește fortificații importante în zonă, arată că una dintre direcțiile principale ale ofensivei pregătite de Forțele Armate ale Federației Ruse va viza chiar direcția Belgorod.

Potrivit specialiștilor militari din toate taberele, ofensiva rusă va fi declanșată în termen de o lună sau două, respectiv în mai sau iunie. Pe lângă pregătirea forțelor și mijloacelor necesare pentru desfășurarea ofensivei, partea rusă așteaptă încălzirea vremii și uscarea pământului în vederea facilitării deplasărilor cu tehnica militară din dotare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel