Rușii încă nu au curaj să arunce în luptă noile tancuri T-14 Armata. Însă, acestea au fost testate în prima linie

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă Tass a informat, pe 19.07.2023, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Gruparea de trupe Sud a întrebuințat în luptă noile tancuri rusești de tip T-14 Armata. ,,Tancurile Armata au fost folosite în mod activ de către sudiști în operații de luptă. Mai multe unități au luat parte la ostilități pentru a vedea cum se comportă în luptă noile tancuri. Apoi, acestea au fost retrase din prima linie”, a precizat sursa.

După cum a declarat o altă sursă a agenției, tancurile Armata au intrat în serviciul de luptă la unități din Regiunea Militară Sud. “Toate testele necesare ale tancului T-14 sunt încă în desfășurare”, a spus interlocutorul agenției.

Anterior, nu a fost raportată oficial utilizarea tancurilor Armata în timpul “operației militare speciale”.

Tancul T-14 de pe platforma Armata, care este dezvoltat de concernul Uralvagonzavod, a participat pentru prima dată la parada organizată de Ziua Victoriei pe 09 mai 2015. În anul 2019, tancul a trecut testele preliminare. Potrivit producătorului, tancul “folosește soluții de design unice, care nu au analog în lume”.

Echipajul Armatei se află într-o capsulă blindată izolată din carcasa tancului, de unde controlează de la distanță armamentele. T-14 este echipat cu un sistem de protecție activă, care poate combate proiectilele și rachetele ce se îndreaptă către vehicul. Sistemul modular permite înlocuirea armelor și echipamentelor tancului, în funcție de misiune.

Versiunea pentru export a tancului T-14 a fost prezentată pentru prima dată la standul Rosoboronexport de la forumul Armata-2022. Anterior, macheta acestuia a fost lansată pentru prima dată în străinătate la expoziția IDEX din Abu Dhabi, în februarie 2021. La aceeași expoziție, directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheev, a spus că șase țări au manifestat interes pentru tancul T-14 pe platforma Armata.

Comentariul autorului: Producerea în serie a tancului T-14 Armata a început în luna decembrie 2021. Până în prezent, Ministerul rus la Apărării și concernul Uralvagonzavod au încheiat contracte pentru producerea și livrarea a 145 de tancuri de acest timp. Din date neoficiale, se cunoaște faptul că trupele ruse dispun deja de peste 30 de tancuri T-14 Armata.

Planurile curente ale Forțelor Armate ale Federației Ruse vizează achiziționarea a aproximativ 2.300 de tancuri T-14 pe platforma Armata.

Deocamdată, tancul principal de luptă al armatei ruse este T-72B3M. Acesta este înlocuit treptat de tancurile T-90M Proryv, însă procesul este departe de a se încheia.

În urmă cu câteva zile, concernul Uralvagonzavod a livrat trupelor ruse un nou lot de tancuri T-72B3M și T-90M. Compania a crescut în mod semnificativ ritmul de producere și modernizare a tancurilor, pentru a se adapta la misiunile “operației militare speciale”. Vehiculele de luptă sunt asamblate ținând cont de experiențele avute în timpul confruntărilor din Ucraina.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel