Rușii au mai mult noroc cu noile drone S-70 Okhotnik decât cu avioanele Su-57. Producția în serie a dronelor grele de atac, anunțată

Darius Muresan |
Data publicării:
Drona Okhotnik
Drona Okhotnik

Noile drone stealth grele de atac S-70 Okhotnik par să se „nască” mai ușor decât avioanele de luptă de generația a V-a, celebrele Su-57. Sau cel puțin așa susține industria rusă de apărare.

S-70 Okhotnik se află încă în faza de testare, în ciuda faptului că rușii au anunțat că la jumătatea anului 2023 noile drone grele de atac au efectuat misiuni de luptă în Ucraina. Nu au fost oferite mai multe detalii. Cel mai probabil desfășurarea dronelor, dacă a avut loc, a fost de scurtă durată și departe de punctele „fierbinți” ale frontului ucrainean, pentru a evita riscul ca drona să fie doborâtă.

Testele însă sunt pe final și, potrivit industriei de apărare din Federația Rusă, producția de serie a noilor drone grele S-70 Okhotnik va începe cât de curând

 

Industria rusă a anunțat când începe producția de serie a noilor drone de atac S-70 Okhotnik

 

2. S-70 Okhot... (sukhoi_s_70_okhotnik_12028300.jpg)

S-70 Okhotnik, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Publicația Forecast International, citând presa rusă, care la rândul ei citează oficiali ruși, precizează că anul acesta producția de serie pentru noile S-70 ar trebui să înceapă. Mai exact, în a doua jumătate a anului 2024.

Potrivit lui Serghei Semka, viceguvernatorul regiunii Novosibirsk, testele dronei ar urma să se încheie în curând iar în a doua jumătate a anului 2024 industria să demareze producția de serie. Dronele vor fi construite și asamblate la Novosibirsk, mai exact la uzina Sukhoi Novosibirsk Aircraft Production Association Plant (NAPO).

Rusia a rămas în urma altor state în ceea ce privește producția de UAV-uri, investițiile fiind redirecționate către alte tipuri de tehnică militară în ultimii ani. Iar acest lucru a reprezentat un handicap major inclusiv în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, Moscova fiind nevoită să apeleze la drone iraniene pentru a face față conflictului.

Până în prezent au fost construite cel puțin două prototipuri ale S-70 Okhotnik. Drona a fost prezentată public în 2019 când a efectuat și zborul inagural, iar integrarea și testarea armelor a început doi ani mai târziu. Chiar și așa, industria a cunoscut unele întârzieri.

 

Rușii au mai mult noroc cu dronele S-70 Okhotnik decât cu Su-57, avion care s-a „născut” greu după multe probleme tehnice

 

3. O dronă ru... (su-57-si-drona-s-70-okhotnik_38819400.jpeg)

O dronă rusă Okhotnik S-70, zburând alături de un Su-57

Cu toate acestea rușii par să aibă mai mult noroc cu S-70 Okhotnik decât cu avioanele Su-57, considerate de ruși de generația a 5-a.

Su-57 a cunoscut o serie lungă de întârzieri și probleme tehnice până când s-a reușit în final stabilizarea proiectului. Cele mai mari probleme au fost întâmpinate la motor. De precizat și faptul că primul prototip al Su-57 s-a prăbușit în timpul primului zbor.

Industria rusă precizează că Su-57 dispune de tehnologii stealth și plasează noile avioane în generația a V-a; în ciuda acestui fapt nu puține voci consideră că Su-57 ar fi avioane de generația 4 ++. 

În ceea ce privește S-70, primul prototip al dronei S-70 Okhotnik a efectuat primul zbor pe 03 august 2019. Acesta a fost dislocat la Centrul de teste de zbor din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan), unde a întrebuințat pentru prima dată și aramentele din dotare.

La începutul lunii februarie 2021, reprezentanții ruși au anunțat că a fost începută construirea a încă trei prototipuri ale dronei de acest tip, respectiv al doilea, al treilea și al patrulea. Planurile de la acea dată prevedeau participarea acestora la programul de testare al aparatului de zbor fără pilot, în perioada 2022-2023.

CITEȘTE ȘI: Preocupați de utilizarea dronelor, rușii au testat lansarea de pe drona S-70B Okhotnik a rachetelor sol-aer de la avioanele Su-57

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel