Rusia vrea să obțină controlul total al Mării Negre și testează mijloace pentru monitorizarea situației subacvatice

Ionel Copcea |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 24.07.2020, că militarii ruși efectuează un experiment în Marea Neagră privind desfășurarea rapidă a unui sistem de monitorizare subacvatică. Potrivit reprezentanților ruși, experimentul tehnico-militar, cu întrebuințarea de sisteme robotizate, este realizat de specialiști ai Ministerului Apărării, ai întreprinderilor Complexului Militar-Industrial și oameni de știință ai tehnopolisului de inovații militare „Era”.

Pe timpul studiului, militarii, împreună cu oamenii de știință, vor folosi diferite complexe robotizate și mijloace hidroacustice, pentru a determina cele mai promițătoare perspective. Aceștia se bazează pe echipamente hidroacustice de dimensiuni reduse, care pot fi amplasate și puse în acțiune de câteva ori mai rapid decât sistemele existente în prezent.

Se menționează că, prin caracteristicile tehnice, roboții subacvatici folosiți nu sunt inferiori celor străini.

Noul sistem va trebui să crească de mai multe ori eficiența reacției la amenințările din direcțiile maritime. Experimentul va trebui, de asemenea, să demonstreze cât de bine vor putea recunoaște noii roboți subacvatici nu numai obiectele mari, ci și sistemele robotizate de dimensiuni reduse ale adversarului.

Noile drone subacvatice de observare și înregistrare au fost examinate în tehnopolis de vicepremierul rus, Yuri Borisov, prim-adjunctul ministrului apărării, Ruslan Tsalikov, și adjunctul ministrului apărării, Pavel Popov.

Unul dintre aceste sisteme subacvatice a fost dezvoltat de concernul Aurora. După cum a declarat constructorul-șef al concernului, Yuri Rozhkov, complexul este format din două vehicule subacvatice autonome, fără pilot. Unul dintre acestea, care efectuează căutarea folosind sonare cu scanare laterală sau cu ultrasunete, poate găsi ținte în acvatoriul mării și pe fundul apei. Al doilea este unul de inspecție, fiind echipat cu un sistem foto și video. Acesta se apropie de obiectele detectate și le identifică. Dispozitivele au capacitatea de a transmite coordonatele obiectelor găsite la un post de conducere terestru sau de pe navă.

“Mijloacele de bază sunt sonarele cu scanare laterală. Există, de asemenea, sisteme de supraveghere foto și video, de comunicații radio sau de poziționare hidroacustică. Acestea pot stabili și transmite coordonatele obiectelor-țintă”, a declarat Rozhkov.

Potrivit precizărilor sale, sistemul cu două aparate este universal și poate fi lansat de pe orice navă. Aparatele sunt compacte și nu sunt grele: sunt suficiente două persoane pentru a le lansa de pe litoralul neamenajat.

 

Comentariul autorului: Având în vedere faptul că tehnopolisul de inovații militare „Era” are sediul în localitatea Anapa, este foarte probabil ca experimentul să se desfășoare în partea de est a Mării Negre, unde este dislocată Baza Navală - Novorossiysk.

Însă, trebuie spus faptul că acest experiment nu este singurul proiect al militarilor ruși, care are drept scop monitorizarea situației subacvatice din acvatoriul Mării Negre.

Recent, revista politico-militară ucraineană Securitatea Mării Negre a avertizat comunitatea internațională că “rușii vor militariza nu numai spațiul, ci și lumea subacvatică a planetei”.

Aceasta a publicat un articol potrivit căruia Federația Rusă desfășoară în adâncurile Mării Negre un complex eșalonat pentru monitorizarea situației subacvatice și de la suprafața apei, pentru a obține controlul total asupra acvatoriului Mării Negre.

Între altele, revista ucraineană a făcut referire la un studiu la care a luat parte și fostul comandant al Forțelor Navale ale Ucrainei, Serghei Gaiduk. Conform concluziilor părții ucrainene, Federația Rusă creează un cap de pod subacvatic, prin care va stabili controlul deplin asupra Mării Negre.

Analiștii ucraineni consideră că, în curând, la Cap Khersones și Cap Tarkhankut, de lângă coasta Crimeii, vor apărea instalații de radiații electromagnetice, care vor putea influența obiectele marine la o distanță de aproximativ 30 de kilometri.

Revista menționează că autoritățile de la Kremlin intenționează să monitorizeze și accesul unui potențial adversar la facilitățile magistralei de gaz Turkish Stream.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel