Rusia în competiţie cu Coreea de Sud pentru vânzarea de sisteme anti-aeriene către India

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
sistemul K30 Biho
sistemul K30 Biho

Guvernul rus face lobby şi încearcă să blocheze vânzarea unor sisteme de apărare anti-rachetă și antiaeriană sud-coreene, K30 Biho, în valoare de aproximativ 2, 66 miliarde de dolari, către India, potrivit unor surse oficiale de la Seoul, citate de Korea Joongang Daily.

Armata indiană a optat, în octombrie anul trecut, pentru un sistem anti-aerian construit în Coreea de Nord. India a socotit că sistemul sud-coreean este cel mai bun şi răspunde pe deplin cerinţelor sale. Selecţia s-a făcut în urma unei licitaţii la care au participat mai mulţi producători de arme, printre care şi companii din Rusia. Achiziţionarea de sisteme anti-aeriene este parte a unui plan recent elaborat de New Delhi pentru a-și îmbunătăți apărările aeriană.

Ruşii nu vor ca India să cumpere sistemul anti-aerian K30 Biho de la Coreea de Sud

Arma în cauză - K30 Biho - a fost dezvoltată de Korea’s Agency for Defense Development în 2013 ca un sistem antiaerian și antirachetă cu rază scurtă de acţiune. În procesul de selecţie, sistemul coreean s-a dovedit a fi mai bun decât sistemul antiaerian modernizat Tunguska-M1 construit de compania de apărare rusă Almaz-Antey și chiar mai bun decât sistemul de rachete Pantsir, produs de compania rusă KPB Instrument Design Bureau. Sistemul coreea K30 Biho a fost considerat de experţii militari din India că fiind cel mai capabil, deoarece poate avea o dublă utilizare, atât ca sistem de apărare anti-rachetă, cât și ca antiaeriană. 

Dacă contractul final pentru achiziționarea K30 Bihor, va fi semnat, India ar urma să implementeze sistemul antiaerian până în 2020. Sistemul K30 Biho ar putea fi amplasat de-a lungul unui punct de la granița Indiei cu Pakistanul, unde deja armata indiei are staţionate cinci brigăzi ale forţelor terestre.

India a anunţat oficial începerea licitaţiei pentru un nou sistem antiaerian în 2013, iar sistemele înscrise în competiţie au fost evaluate pe parcursul anului 2015 și testate în 2017.

Industria coreeană de apărare a privit piața indiană ca o șansă pentru creşterea exporturilor de armament. Contractul implică exportul a 104 sisteme Biho, 97 de transportoare de muniție, 39 de vehicule de comandă, 4.928 de rachete și 172.260 de muniții, ceea ce face că valoarea totală a contractului să fie de 2,66 miliarde de dolari

Moscova, cu toate acestea, un furnizor tradițional de arme către India, a ordonat ministrului rus al Apărării, Serghei Shoygu să-și exprime public nemulțumirea față de decizia Indiei de a cumpăra arme din Coreea, în marja unei conferințe militare între cele două țări.

Potrivit unei surse din guvernul coreean, Shoygu le-ar fi spus oficialilor indieni că experţii lor militari nu au testat corect sistemele ruseşti şi că au făcut acest lucru în mod deliberat pentru a nu cumpăra arme din Rusia. Insistenţa Moscovei a mers atât de mult, în cât au trimis o cerere oficială către Ministerul Indian al Apărării, cerându-i să reevalueze procesul de licitare. 

Având în vedere că 62% din toate armele cumpărate de armata indiană între 2013 și 2017 au fost achiziționate din Rusia, analiștii militari din Seoul afirmă că insistentele Moscovei ar putea să facă dificilă vânzarea sistemului K30 Biho către India.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel