Rusia răspunde Ucrainei care a utilizat drone turcești Bayraktar în apropierea Crimeei, prin dislocarea de drone Orion

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit site-ului topcor.ru, există imagini din satelit care atestă faptul că, pe aerodromul Kirosvkoe din apropiere de Feodosia, în Peninsula Crimeea, au fost dislocate drone de atac de tip Orion. După cum consideră sursa, acest demers reprezintă o reacție la exercițiul NATO Sea Breeze-2021, aflat în curs de desfășurare, și a zborurilor efectuate de dronele ucrainene de producție turcească Bayraktar în proximitatea frontierelor rusești.

 

Dronele de producție turcească au zburat lângă Peninsula Crimeea încă din luna aprilie a anului trecut. Una dintre dronele Bayraktar a fost descoperită atunci, în cadrul manevrelor Efort Comun-2020. Aceasta a decolat de pe aerodromul Starokonstantinov (Regiunea Khmelnytsky), unde este dislocat Regimentul 383 aparate de zbor fără pilot. Trebuie remarcat faptul că, în timpul zborului efectuat de drona Bayraktar, în apropierea Peninsulei Crimeea se mai aflau și alte mijloace de cercetare ale NATO, respectiv o dronă Global Hawk și un avion RC-135W Rivet Joint.

Între timp, compania Rosoboroneksport a anunțat că va scoate pe piețele externe dronele de cercetare și atac Orion-E. Acestea, au fost prezentate pentru prima dată, la forumul tehnico-militar Armata-2020, desfășurat în luna august a anului trecut. La începutul anului 2021, Ministerul rus al Apărării a început să achiziționeze aceste drone, cunoscute pe plan intern și sub denumirea de Inokhodets.

Greutatea maximă la decolare a versiunii pentru export a dronei Orion este de 1.000 de kilograme, lungimea de opt metri, iar anvergura aripilor de 16 metri. Aceasta este capabilă să funcționeze în aer timp de 24 de ore și să poarte o greutate utilă de aproximativ 200 de kilograme. Armamentul dronei este reprezentat de rachete dirijate, bombe cu corecție KAB-100, KAB-50L și KAB-20S, precum și bombe explozive nedirijate FAB-50.

Comentariul autorului: Rusia a testat deja dronele de tip Orion în Siria. Potrivit anumitor surse, o dronă de acest tip a efectuat 38 de zboruri în Siria, din care 17 au inclus lovituri asupra unor ținte ale teroriștilor.

Drona rusească Orion, considerată în presă “ucigașul de Bayraktar”, a fost studiată de experții din Azerbaidjan, care au deja experiență în întrebuințarea dronelor de turcești de tip Bayraktar în conflictul din Nagorno-Karabakh. Aceștia au precizat că termenul vehiculat în presă se referă doar la capacitatea dronelor rusești de a elimina de pe piață dronele Bayraktar, întrucât acestea nu sunt destinate să lupte cu alte aparate de zbor fără pilot.

Reprezentanții azeri au constatat că parametrii dronelor Orion anunțați de partea rusă coincid ușor cu parametrii Bayraktar: unii dintre aceștia sunt superiori, iar alții inferiori.

Trebuie precizat și faptul că, un Bayraktar îmbunătățit, drona Akinchy, a fost lansat deja în Turcia, iar acum, un alt model, destinat pentru lucrul deasupra mării, este pregătit pentru punerea în funcțiune. În același timp, și alte state occidentale intenționează să-și perfecționeze producția de drone, ceea ce înseamnă că pe această piață se va declanșa o concurență acerbă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel