Rusia lansează producția în serie a bombelor M54 de 1,5 tone. Ucraina trebuie să se pregătească pentru momentul în care Forțele Aerospațiale Ruse vor utiliza intens aceste arme

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Cele mai recente rapoarte militare indică faptul că sectorul de apărare din Rusia a inițiat producția în serie a unei arme devastatoare, FAB-1500-M54. Având o greutate de 1,5 tone, această bombă are capacitatea de a crea un suflu al exploziei echivalent cu înălțimea unei clădiri rezidențiale de 20 de etaje. Această veste alarmantă privind producția în masă a unor astfel de bombe distructive a fost dezvăluită de agenția de informații est-europeană, NEXTA. 

Mulți observatori şi analişti militari care urmăresc desfăşurarea conflictului din Ucraina au observat o creștere a utilizării de către Rusia a acestor bombe de temut. NEXTA a evidențiat un caz recent în care Forțele Aerospațiale Ruse [VKS] au utilizat un astfel de dispozitiv pentru a ținti o structură înaltă din orașul Krasnogorovka, în apropiere de Donețk. 

Încă din noiembrie 2023, șeful Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleschuk, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la indicii privind pregătirea Rusiei pentru o utilizare pe scară largă a bombelor FAB-1500.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat locul de producție a acestor bombe în luna februarie a aceluiași an. Rapoartele din presa rusă de la acea vreme lăsau să se înțeleagă că producția acestei bombe începuse deja odată cu declanșarea conflictului. 

Lăudată de ruși pentru precizia sa, bombă poate generă un crater de explozie cu un diametru de aproximativ cincisprezece metri. Zona de impact proiectată în urma utilizării acestui dispozitiv se întinde pe aproximativ 2 km pătrați. Greutatea bombei FAB-1500M-54 este de 1.500 de kilograme. 

După o perioadă îndelungată de teste și ajustări, Forțele Aerospațiale Ruse au utilizat bombele cu dispersie de mare putere UMPK FAB-1500 M54 asupra unei ținte desemnate.

Potrivit rapoartelor, bomba a lovit punctul prestabilit cu o precizie impresionantă. Această știre a fost împărtășită de un fost pilot militar și editorul unui blog dedicat aviației militare ruse cunoscut sub numele de Fighterbomber pe canalul său de Telegram. 

În esență, aceste bombe funcționează ca muniție ghidată aeropurtată, permițându-le să urmeze o traiectorie prestabilită către o țintă fixă ce se afla la o distanță semnificativă de linia frontului.

Acest lucru înseamnă, în esență, că bombele pot fi lansate de către aeronave fără a fi nevoie să pătrundă în spațiul aerian inamic, evitând astfel ostilitatea din partea apărării aeriene. Sarcina explozivă a bombei este de sub 700 de kilograme. FAB-1500 se mândrește cu compatibilitatea cu avioanele de luptă Su-34 și Su-35.

Sursele indică faptul că desfășurarea inițială a acestei bombe a avut loc anul trecut, în septembrie. Ea a fost livrată prin intermediul unui Su-34 rusesc, un avion de luptă multirol renumit pentru capacitatea sa de a lansa o varietate de muniții de înaltă precizie. Printre acestea se numără arme cu rază lungă de acțiune și rachete hipersonice, fapt afirmat de Ministerul rus al Apărării. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel