Rusia încearcă să reia producția de tancuri T-80: Motoarele sunt produse după ''standardele brevetate'' în perioada sovietică

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Linia de producţie a celui mai important producător de vehicule blindate - compania rusă Uralvagonzavod [UVZ].
Linia de producţie a celui mai important producător de vehicule blindate - compania rusă Uralvagonzavod [UVZ].

Rusia intenționează să reia producția de motoare cu turbină cu gaz utilizate pe tancurile din seria Т-80, precizează publicaţia rusă de propagandă Zvezda, condusă de Ministerul rus al Apărării. Potrivit unui raport al jurnaliștilor ruși care vizitat uzina JSC Kaluzhsky Dvigatel (KADVI), conducerea militară și politică rusă a decis să reia producția de motoare cu turbină cu gaz pentru tancuri.

Planul este de a porni producția motorului GTD-1250, produs în instalațiile acestei întreprinderi în perioada Uniunii Sovietice. Furnizarea lor către armata rusă a încetat în anii 1990, odată cu rezilierea contractelor pentru tancuri noi. Aceste decizii au dus la reducerea ca importantă pentru această întreprindere, ceea ce a dus la o degradate semnificativă a liniilor de producţie.

Cu toate acestea, creșterea fluxului de comenzi în 2017, împreună cu apariția tancurilor Т-80BVM, a permis întreprinderii să se modernizeze parțial și să înceapă producția mai multor componente esenţiale pentru aceste tancuri.

Cu toate acestea, mare parte din producție implicată multă muncă manuală, iar producția de motoare se face în serii mici, deoarece uzina nu este tehnologizată la cele mai moderne standarde.

În prezent, potrivit jurnaliștilor, compania produce deja toate componentele motorului cu turbină cu gaz și este pregătită pentru lansarea de noi produse.

În plus, față de faptul că noile unități vor fi restaurate și vor fi puse în funcțiune mai multe tancuri sovietice, aceasta deschide, de asemenea, calea spre producția de noi vehicule de luptă.

Recent, directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. O decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.

Producția este planificată să se deruleze la Uzina Tehnică de Transport JSC Omsk, care în perioada sovietică a fost un producător de tancuri din seria Т-80.

Acest tip de tanc a fost produs din 1979 până în 1991, timp în care au fost construite peste 10.000 de tancuri, în diverse versiuni.

Înaintea declanșării invaziei din Ucraina s-a raportat că în depozitele Ministerului rus al Apărării se află aproximativ 3.000 de tancuri T-80, care erau considerate “rezerva strategică pentru timp de război”. Decizia de a reactiva unele dintre tancurile T-80 și de a le moderniza a fost luată de Ministerul rus al Apărării în anul 2016.

Tancurile T-80 au demonstrat o eficiență ridicată în timpul luptelor de pe frontul ucrainean, primind recenzii pozitive din partea militarilor. Ca urmare, Ministerul rus al Apărării a stabilit producătorului sarcina de a relua producerea în masă a acestui model de tanc.

În plus, rușii și-au mai declarat intenția de a dezvolta un nou motor cu turbină cu gaz de 1500 de cai putere până în 2025.

În prezent, ei au o singură platformă care are nevoie de un motor atât de puternic - un tanc promițător Т-14 Armata. Vehiculul este cunoscut de mult timp pentru motorul său care nu a îndeplinit niciodată așteptările și este încă în curs de dezvoltare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel