Până la apariția tancului T-14 Armata, Rusia apelează la o măsură de compromis și reia producția tancurilor T-80

Ionel Copcea |
Data publicării:
Tancul rusesc Black Eagle, care are la bază T-80U. Foto: Captură video @YouTube @European Defense Dung Tran Military
Tancul rusesc Black Eagle, care are la bază T-80U. Foto: Captură video @YouTube @European Defense Dung Tran Military

Directorul general al societății Uralvagonzavod, Alexander Potapov, a declarat, pe 10.09.2023, că în Rusia va fi reluată producerea în serie de tancuri noi de tip T-80. Potrivit precizărilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în baza experienței de utilizare a acestor vehicule de luptă în timpul războiului din Ucraina.

În prezent, întreprinderile din cadrul Complexului Militar Industrial din Rusia nu mai produc tancuri noi de tip T-80. Însă, are loc revizia și modernizarea celor produse anterior la Întreprinderea pentru contrucții de mașini de tansport din Omsk.

Acest tip de tanc a fost produs din 1979 până în 1991, timp în care au fost construite peste 10.000 de tancuri, în diverse versiuni.

Înaintea declanșării invaziei din Ucraina s-a raportat că în depozitele Ministerului rus al Apărării se află aproximativ 3.000 de tancuri T-80, care erau considerate “rezerva strategică pentru timp de război”. Decizia de a reactiva unele dintre tancurile T-80 și de a le moderniza a fost luată de Ministerul rus al Apărării în anul 2016.

Tancurile T-80 au demonstrat o eficiență ridicată în timpul luptelor de pe frontul ucrainean, primind recenzii pozitive din partea militarilor. Ca urmare, Ministerul rus al Apărării a stabilit producătorului sarcina de a relua producerea în masă a acestui model de tanc.

Foto: Paradă cu trofee de război, Mai 2022. Tancuri ruseşti T-80BVM și T-80BV capturate de militarii ucraineni. Sursa : Brigada 93 Mecanizată a Forţelor Terestre Ucrainene.

“Armata ne-a stabilit această sarcină, care este la îndemâna noastră. Acum interacționăm activ, lucrăm și analizăm aceste probleme cu Ministerul Industriei și comerțului, pentru că acest lucru necesită capacități noi”, a menționat Potapov în emisiunea “Achiziții militare” de la postul de televiziune Zvezda.

Versiunea inițială a tancului, T-80B, a fost produsă la societatea Omsktransmash, iar în anul 1985, armata sovietică a adoptat modificarea T-80BV. Acum, toate tancurile existente de acest tip au fost actualizate la versiunea T-80BVM. Acestea au fost supuse unei modificări profunde, fiind echipate cu un tun cu calibrul de 125 de milimetri, cu capacitatea de a trage cu rachete dirijate, un vizor multicanal, un motor modificat cu turbină de gaz de 1.250 de cai putere, un stabilizator pentru arme și un dispozitiv de observare al mecanicului-conductor. Tancul este protejat la foc printr-un complex de protecție dinamică modulară și un ecran cu zăbrele anti-cumulative.

Comentariul autorului: Conform datelor aflate la dispoziție din sursele publice, tancurile de tip T-80 sunt adaptate pentru desfășurarea de operațiuni la temperaturi scăzute. Ca urmare, acestea au fost introduse, preponderent, în dotarea brigăzilor arctice aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse.

În prezent, armata rusă întrebuințează, în principal, tancuri de bază de tip T-72B3M, T-80BVM și T-90M.

Bineînțeles că sunt așteptate cu mare interes și cele mai moderne tancuri T-14 Armata. Acestea însă au fost folosite în mod limitat în timpul războiului din Ucraina și se pare că nu prea i-au convins pe militarii ruși. Deocamdată, încă se mai lucrează la remedierea unor deficiențe înregistrate pe timpul întrebuințării în luptă.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel