Marina Rusă comandă un nou spărgător de gheață militar

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea spărgătorului de gheață „Ivan Papanin"
Lansarea spărgătorului de gheață „Ivan Papanin"

Marina Rusă a lansat la şantierul naval Amiralty Shipyards din Sankt Petersburg, din nord-vestul Rusiei (parte a United Shipbuilding Corporation), vineri, 25 octombrie, spărgătorul de gheață de luptă „Ivan Papanin’’, parte a proiectului 23550. Nava a fost dezvoltată de către  Almaz Central Marine Design Bureau și poate funcționa ca o navă patrulare, remorcher și spărgătoare de gheață, precizează agenţia de ştiri TASS şi cotidianul The Moscow Times.

Lansarea spărgătorului de gheață de luptă „Ivan Papanin", o premieră, la Sankt-Petersburg, se înscrie în contextul dezvoltării militare și economice rapide a Rusiei în strategica regiune a Arcticii, o dezvoltare care reprezintă o prioritate a președintelui Vladimir Putin.

Anterior lansării navei, peste 12.000 de militari au participat la exercițiile cu scenarii nucleare care au avut loc în zona arctică rusă, precizează Moscow Times.

Rusia a declarat în mod egal că a obținut noi date în sprijinul revendicărilor sale teritoriale în Arctica, un subiect complex și controversat.

Potrivit lui Viktor Cherkov, amiral al societății de stat United Shipbuilding Corporation, responsabil de construcția navei, „Ivan Papanin" este „unică" prin polivalența și capacitatea sa de a se achita de sarcinile unui remorcher, unei nave de supraveghere și ale unui spărgător de gheață, în același timp.

Citeşte şi: Rusia își extinde flota de spărgătoare de gheață

„Am dorit să realizăm o navă capabilă să securizeze flota noastră în Arctica. În același timp, ea va putea ajuta la cercetarea științifică. În ansamblu ei, flota va apăra interesele noastre naționale în Arctica", a declarat amiralul Cherkov.

„Ivan Papanin" va fi dotată cu un sistem antiaerian de rachete portabil și o instalație de artilerie și va servi și ca bază permenentă a unui elicopter militar.

Nava este destinată protejării și monitorizării resurselor de apă în condiții dificile de gheață, escortării și remorcării vaselor arestate până în port, însoțirii navelor de sprijin, participării la operațiuni de salvare și la transporturi speciale de marfă.

„Ivan Papanin" are un deplasament de 8500 tone, o lungime de peste de 100 de metri, o lățime de aproximativ 20 de metri și o autonomie de navigare de aproximativ 60 de zile. (T.B.)

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel