Rusia vede ameninţări de securitate acolo unde nu sunt | MAE rus: Considerăm participarea țărilor la summitul „Platformei Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Statele participante la summitul Platforma Crimeea organizat pe 23 august la Kiev sunt amenințate de Kremlin. „Vă avertizăm că considerăm participarea țărilor și organizațiilor internaționale la summitul „Platformei Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Rusiei” – declarația aparține reprezentantei Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova.

Într-un comentariu oficial despre evenimentul organizat la Kiev, Zaharova, citată de ziarul online Cotidianul.md, a spus: „Am atras atenția asupra evenimentului desfășurat la Kiev pe 23 august, numit „Summitul Platformei Crimeea”.

Participanții la summit, în special țările NATO și unele organizații internaționale, au fost uniți de o iluzie comună conform căreia peninsula Crimeea ar trebui să facă parte din actualul stat ucrainean și că poate fi smulsă din Federația Rusă prin creșterea presiunii politice și economice asupra țării noastre”.

 

În acest context, Moscova a lansat un avertisment:

 

„Așa cum am avertizat, vom fi obligați să privim participarea țărilor, a organizațiilor internaționale și a reprezentanților acestora la „Platforma Crimeea” ca o încălcare a integrității teritoriale a Federației Ruse, care va avea în mod inevitabil o corespondență corespunzătoare efect asupra relațiilor noastre”, a subliniat Zaharova.

Reprezentanta oficială a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a catalogat evenimentul de la Kiev drept „o acțiune politică orientată să promoveze o linie antirusească”.

„În același timp, suntem pe deplin deschiși la interacțiunea cu toți partenerii noștri internaționali pentru a debloca potențialul unic al Crimeei rusești. În acest scop, invităm prietenii străini în peninsulă să participe la platforme pentru cooperare economică, umanitară și culturală”, a conchis Zaharova.

 

A început 'numărătoarea inversă' pentru ieşirea de sub ocupaţie a Crimeei

 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni că a început ''numărătoarea inversă pentru dezocuparea'' peninsulei Crimeea anexate de Rusia, în deschiderea Summitului de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, la care participă reprezentanţi din 46 de ţări.

''Anunţăm astăzi începerea numărătorii inverse pentru ziua în care Crimeea va fi dezocupată'', a spus preşedintele ucrainean. ''Trebuie să începem să scriem o nouă pagină în istoria Ucrainei şi în istoria Crimeei ucrainene'', a precizat, în urmă cu două zile, Zelenski.

Pentru a-şi atinge obiectivul prin metode politice, Kievul a dezvoltat o ''strategie de dezocupare'' a peninsulei, dar ''Ucraina singură nu va putea niciodată să readucă înapoi Crimeea, vom avea nevoie de un sprijin eficient la nivel internaţional'' în vederea ''eliberării'' peninsulei, a admis Volodimir Zelenski, care a cerut ''consolidarea sancţiunilor'' împotriva Moscovei.

Preşedintele Ucrainei a acuzat Rusia că, după ce a anexat Crimeea în 2014, a transformat această peninsulă dintr-un loc paşnic de relaxare într-o ''bază militară'' şi că în Crimeea sunt încarceraţi peste 100 de deţinuţi politici.

 

România va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei

 

Luni, la Kiev, premierul României, Florin Cîţu, a precizat la deschiderea Summitului de lansare a Platformei internaţionale Crimeea, că ţara noastră a fost şi va continua să fie un susţinător 'ferm' al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi rămâne 'ferm' angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării 'ilegale' a Crimeii de către Federaţia Rusă.

El a adăugat că răspunsul la provocările la adresa stabilităţii şi securităţii regionale în regiunea Mării Negre este întărirea democraţiilor din această zonă şi de încurajare a dialogului şi cooperării.

Reprezentanţi din 46 de ţări au participat luni, la Kiev, la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultima instanţă, să faciliteze revenirea Crimeei anexate de Rusia în componenţa Ucrainei. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel