Rusia a pierdut o treime din forța terestră cu care a început agresiunea. Dronele rusești, vitale în război, s-au dovedit și ele vulnerabile

Cătălin Costea |
Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.

Astfel, datele actuale din teren, asupra cărora cei mai mulți analiști cad de acord, relevă că ofensiva Rusiei din Donbas și-a pierdut ritmul și a rămas cu mult în urma celor mai pesimiste estimări avute în vedere de conducerea militară rusă.

În pofida unor progrese destul de mici  înregistrate în prima fază a conflictului, Rusia nu a mai reușit să obțină câștiguri teritoriale substanțiale în ultimele 4-5 săptămâni, timp în care trupele au fost supuse unui nivel ridicat și aproape constant de uzură.

Potrivit unei informări actuale a Ministerul Britanic al Apărării, se estimează că Rusia a pierdut în prezent aproximativ o treime din forța de luptă terestră pe care a angajat-o în februarie împotriva Ucrainei.

Pe fondul acestor pierderi, foarte probabil ofensiva trupelor ruse va înregistra și mai multe întârzieri, ce vor fi accentuate de lipsa unor capabilități critice în lupta actuală, în special a echipamentelor de comunicații și a dronelor de supraveghere și recunoaștere.

Din motive greu de înțeles, echipamentele rusești de comunicații au lipsit până acum pe aproape tot parcursul conflictului, cel puțin la nivelul tactic și operativ inferior, absența acestora reflectându-se în încetinirea și limitarea ofensivei.

 

Dronele rusești, vulnerabile în fața sistemelor antiaeriene ucrainene

 

UAV-urile rusești, vitale pentru informarea asupra situației tactice din teren și pentru conducerea artileriei, s-au dovedit vulnerabile la capacitatea de apărare antiaeriană ucraineană, apărare pe care rușii o anunțau ca fiind neutralizată după primele zile în care au lansat atacuri masive cu rachete asupra dispozitivelor de luptă ucrainene.

Forțele ruse sunt din ce în ce mai constrânse de capabilitățile de luptă degradate, de moralul trupelor în scădere și de eficiența redusă a luptei. Multe dintre capabilități (tehnică, sisteme, echipamente de luptă) nu pot fi înlocuite sau reconstituite rapid și este probabil ca acest lucru să continue să încetinească operațiile ruse pe frontul din Donbas.

Încercând să se adapteze din mers la realitatea din teren, conducerea militară rusă a început să aducă în luptă tehnică mai modernă, precum tancul principal modernizat T-90M “Proryv” (Breakthrough) și mașinile de luptă pentru sprijinirea tancurilor “Terminator”, sau să aducă modificări unor drone mici de cercetare, precum “Orlan-10”, pentru a executa cu acestea atacuri cu bombe explozive împotriva tehnicii blindate ucrainene.

Tehnica modernă sau modernizările aduse dronelor necesită însă personal calificat prin antrenament individual și în comun cu celelalte forțe proprii, iar rușii sunt deficitari și la acest capitol.

În aceste condiții, este puțin probabil ca Rusia să-și accelereze semnificativ rata de avans în Donbas în următoarele 30 de zile.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel