România va achiziționa obuziere în paralel cu programul HIMARS. Mîndrescu: HIMARS e un sistem fabulos, dar are o problemă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN
Lansarea unei rachete dintr-un sistem HIMARS aflat în dotarea României. Foto: Captură video MApN

România urmează să lanseze un program privind achiziția de obuziere, program care e așteptat în cursul anului viitor.

În baza lecțiilor celor 9 luni de invazie totală a Federației Ruse în Ucraina, planificatorii Armatei române pregătesc înzestrarea cu sisteme de artilerie. 

În urmă cu o lună, general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, vorbind despre viitoarele achiziții ale Armatei, a făcut referire și la obuziere.

„M-aș referi doar ca exemplu la obuzierele autopropulsate, la mașina de luptă a infanteriei, la sistemele de apărare antiaeriene cu bătaie mică și medie (n.r. - SHORAD/VSHORAD), la armament individual, aparatură optică”, spunea atunci șeful Direcției Generale pentru Armament, întrebat despre viitoarele programe ale Armatei române.

Potrivit datelor noastre, e vorba de obuziere autopropulsate de 155 mm. Soluții ar fi K9 Thunder sud-coreean, nefiind un secret că există discuții cu Coreea de Sud, fiind efectuate numeroase vizite la nivel oficial la Seul, dar și delegații sud-coreene la București. Interes ar fi și privind ATMOS israelian.

 

Obuziere de 155 mm pentru România, în completarea programului HIMARS?„ HIMARS e un sistem fabulos, dar e costisitor”

 

În cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată săptămânal de DefenseRomania, generalul (r.) Mircea Mîndrescu a discutat despre înzestrarea forțelor armate române cu sisteme de artilerie.

El consideră că artileria rămâne regina bătăliilor și spune că în contextul în care România are pe rol un program de înzestrare cu sisteme HIMARS, planificatorii Armatei vor trebui să ia în calcul costul utilizării HIMARS și, după caz, sistemele autopropulsate de 155 mm ar putea veni ca o completare, acestea fiind mai ieftine.

„Artileria este și va rămâne regina bătăliilor. Problema cu HIMARS este că e costisitor. Sigur, nu la fel de costisitor precum alte mijloace, dar în momentul în care le folosești trebuie să te gândești și unde le disloci, de câte ai nevoie, cum le vei folosi. (...)  Mereu e vorba de bani. HIMARS e un sistem fabulos, lovește chirurgical, lucru care se dovedește (n.r. - războiul din Ucraina), dar e mai scump decât un sistem de artilerie de 155 mm”, a precizat generalul Mircea Mîndrescu, pentru DefenseRomania.

Câte obuziere autopropulsate va achiziționa România și cum va fi corelat programul cu programul HIMARS ține așadar doar de modul în care vor gândi planificarea cei care răspund de înzestrarea Armatei române.

Urmăriți integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care generalul (r.) Mircea Mîndrescu a discutat despre procese de planificare și înzestrare pentru Armata română

 

Achiziția de sisteme HIMARS

 

2. HIMARS... (20221127_112841_77425400.jpg)

HIMARS românesc, defilând la parada de Ziua Națională. Foto: DefenseRomania

Amintim că România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete.

România deține deja un sistem cu 18 lansatoare.

Astfel, în total, Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii prin trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” a contraofensivei fiind reprezentată de HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

În urma războiului generat de Rusia în Ucraina, au existat în spațiul public discuții privind extinderea programului, pe modelul Poloniei, care a solicitat achiziționarea mai multor sisteme HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel