România trebuie să devină un arici în Marea Neagră. Generalul Mîndrescu: Noi nu ne vom duce niciodată peste Rusia

Fregata Mărășești, sursă foto: Forțele Navale Române
Fregata Mărășești, sursă foto: Forțele Navale Române

Generalul (r.) Mircea Mîndrescu consideră că România ar fi trebuit să dezvolte un sistem de tup A2AD și să devină un arici la Marea Neagră, încă din 2014 de cât Federația Rusă a anexat ilegal Crimeea și a dezvoltat un asemenea sistem.

Prezent în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată în fiecare vineri pe platformele DefenseRomania, generalul (r.) Mircea Mîndrescu a subliniat importanța sistemului anti access area denial (A2AD), un fel de „sferă de protecție” formată din sisteme marine și terestre și antiaeriene.

El a arătat că după 2014 rușii au format un asemenea sistem la Marea Neagră, încercând să transforme Crimeea într-un portavion terestru nescufundabil.

„Din Crimeea poate fi controlată foarte ușor partea Mării Negre care influențează direct și România. Aici, rușii, începând din 2014 au construit acel sistem anti acces și neutralizare a mișcărilor în zonă - anti access area denial (A2AD).

Printr-o combinație de mijloace anti-navă, anti-aeriene și existența unor forțe terestre, ei au desenat o zonă de impenetrabilitate cel puțin în teorie. Pentru că unele sunt caracteristicile tehnico-tactice ale unor categorii de armamente pe hârtie și alta e situația în realitate în condițiile în care avem antagonismul dialectic între cele două părți”, arată generalul (r.) Mircea Mîndrescu.

 

Generalul (r.) Mîndrescu: România trebuie să răspundă tot cu un A2AD și să se transforme într-un arici la Marea Neagră

 

2. Fregata RO... (distrugatorul-uss-laboon-si-fregata-marasesti_37024100.jpg)

Fregata ROS Mărășești (F111) a Forțelor Navale române, în dreapta, navigând în formație cu distrugătorul purtător de rachete, din clasa Arleigh Burke, USS Laboon (DDG 58), în cadrul unui exercițiu PASSEX, în Marea Neagră, pe 23 iunie 2021.

Generalul (r.) Mircea Mîndrescu e de părere că imediat după 2014 ar fi trebuit să răspundem și noi cu un A2AD și să ne transformăm într-un arici în Marea Neagră, lucru care azi începe să prindă contrul. Generalul român amintește că România „nu se va duce niciodată peste Rusia”, dar are hotărârea și determinarea să se apere.

„Rușii au anexat Crimeea în 2014 și au început să construiască sistemul A2AD, primul gând pe care ar fi trebuit să-l avem era o strategie. Ce înseamnă acest sistem? Că noi nu ne putem mișca în zonă. Atunci hai să facem și noi un sistem A2AD pentru ca nici ei să nu se poată mișca în zona noastră. (...) Niciodată România nu se va gândi să se ducă peste Federația Rusă. Noi nu avem gânduri expansioniste, dar avem gândul și hotărârea de a ne apăra. Deveneam un arici și noi, cum ușor începem să devenim”, a precizat generalul (r.) Mîndrescu, amintind că sistemele Patriot și bateriile de coastă pe care România le-a achiziționat recent, fac parte dintr-o astfel de măsură.

„Ar fi trebuit să le avem încă de atunci (n.r. - din 2014 de la anexarea ilegală a Crimeei), apropo de Marina română care e cea mai văduvită categorie de forțe”, a conchis generalul (r.) Mircea Mîndrescu, în interviul acordat DefenseRomania.

CITEȘTE ȘI: Generalul Mîndrescu: O confruntare cu NATO ar duce la distrugerea Rusiei. Depozitele ruse - obligate să fie pregătite pentru acel „dar dacă”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel