România, sub președinția lui Biden. Diaconescu: Biden cunoaște regiunea. Democrații au mutat scutul antirachetă în România

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sursă foto: Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"
Sursă foto: Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu"

Diplomatul Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României în timpul unei administrații democrate la Casa Albă, în cadrul unui interviu, a vorbit despre ce schimbări se vor produce în ceea ce privește țara noastră sub conducerea lui Joe Biden.

În vârstă de 78 de ani, democratul Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, este președintele ales al Statelor Unite după ce l-a învins pe republicanul Donald Trump în cadrul scrutinului din 3 noiembrie. Biden urmează să fie votat de Colegiul Electoral pe data de 14 decembrie, urmând să preia mandatul pe 20 ianuarie 2021.

 

Relația dintre SUA și România e solidă indiferent de cine conduce Casa Albă

 

În ceea ce privește relația cu România, Cristian Diaconescu a declarat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” că nu crede că vor exista schimbări care să afecteze parteneriatul nostru cu SUA. Și chiar dacă Donald Trump ar fi câștigat un nou mandat, parteneriatul nu ar fi fost afectat cu nimic.

„Nu văd schimbări care să ne afecteze relația bilaterală. Din acest punct de vedere și dacă Trump ar fi în continuare președinte relația bilaterală și parteneriatul strategic funcționează foarte bine. Există un anumit tip de inerție a sistemului politic american, favorabilă în ceea ce ne privește. Din această perspectivă scorul nostru este bun. În opinia mea contează și ceea ce facem noi în acest parteneriat strategic, indiferent cine este la Casa Albă”, a precizat Cristian Diaconescu.

 

Vor veni trupe americane, chiar dacă nu din Germania. Biden cunoaște bine regiunea

 

Diplomatul a mai adăugat că deși crede că procesul privind retragerea și relocarea trupelor US Army din Germania nu va continua sub noua administrație, România va beneficia de mai multe trupe americane, chiar dacă nu cele relocate din Germania.

Fostul ministru de externe a subliniat că sub administrațiile democrate au devenit operaționale Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la Câmpia Turzii și Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Totodată, nu în ultimul rând, Diaconescu a amintit de decizia de a transfera scutul antirachetă din Cehia în România, la Militară 99 Deveselu.

De precizat că programul inițial de la începutul anilor 2000 prevedea două baze europene pentru scutul Aegis Ashore: În Polonia și Cehia. Planul afost schimbat de președintele Barack Obama care, după retragerea Cehiei, a inclus România pe harta de apărare a flancului estic prin dislocarea scutului antirachetă la Deveselu.

„Cred că da (n.a. - vor exista dislocări de trupe americane în România și sub administrația Joe Biden). Nu neapărat printr-o relocare din Germania. Nu cred că acest proces va mai fi continuat. Dar să nu uităm că în perioada administrațiilor democrate Bazele militare de la Turda și Kogălniceanu au devenit operaționale iar scutul antirachetă de la Deveselu a fost mutat prin decizie politică din Cehia în România”, a punctat Diaconescu. 

Diplomatul a subliniat importanța poziționării României la Marea Neagră, cu toate că SUA au făcut un pas în spate din Europa sub administrație democrată, dar și faptul că Joe Biden cunoaște foarte bine regiunea.

Joe Biden „a fost practic însărcinat de președintele Obama  să reprezinte interesele americane la cel mai înalt nivel în regiune. Se pleacă astfel de la un nivel de cunoaștere a zonei cât se poate de ridicat. Având în vedere experiențele anterioare, nu mă aștept la niciun fel de elemente de neglijare a nevoilor de securitate și a garanțiilor pe care România le primește și de la Alianța Nord Atliantică și de la partenerul american în egală măsură”, mai precizează fostul ministru de externe.

 

Biden nu se va delimita de toate proiectele lui Trump, însă dialogul public va fi mai calm

 

În ceea ce privește politica în Europa, Cristian Diaconescu e de părere că SUA vor continua în anumite linii politica lui Trump. Diplomatul amintește că sub administrația Biden-Obama SUA au cerut europenilor 2% din PIB pentru apărare. Dar consideră însă că dialogul public va fi mult mai calm.

„Încă din perioada mandatului Obama americanii s-au retras din Europa, considerând că Marea Chinei de Sud și de Est sunt zone mult mai semnificative din punct de vedere securitate. Și democrații au cerut europenilor 2% din PIB pentru apărare. Sigur, nu atât de categoric și tranșant precum Trump, dar au pus această temă pe masă. Dialogul, cel puțin public, va fi probabil mult mai nuanțat și mai calm

Nu cred însă că Biden va încerca cu tot dinadinsul să se delimiteze de proiectele pe care Donald Trump le-a pus în aplicare timp de patru ani”, a conchis Cristian Diaconescu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel