România achiziționează rachete antitanc americane Javelin. 263 de rachete Javelin FGM-148F și 26 de lansatoare, pentru 80 de milioane de dolari

Darius Muresan |
Data publicării:
Sistem portabil antitanc Javelin, foto: Ministerul Apărării de la Londra via Mil.in.ua
Sistem portabil antitanc Javelin, foto: Ministerul Apărării de la Londra via Mil.in.ua

România intră în clubul statelor care dețin sistem antitanc americane de tip Javelin.

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Statelor Unite ale Americii a notificat deja Congresul american cu privire la vânzarea a 263 de rachete de tip Javelin FGM-148F și 26 de sisteme de lansare Javelin, către România.

Notificarea Congresului a avut loc pe 12 decembrie. România devine astfel cel mai nou utilizator al sistemelor antitanc americane Javelin.

„Vânzarea va sprijini politica externă și obiectivele de securitate națională ale Statelor Unite ale Americii, ajutând la îmbunătățirea securității unui aliat NATO, lucru esențial pentru stabilitatea politică și economică în Europa”, anunță Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Statelor Unite ale Americii.

Contractul se ridică la aproximativ 80 de milioane de dolari.

Americanii mai precizează că achiziția sistemelor Javelin de către țara noastră „va îmbunătăți capacitatea României de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin consolidarea capacității de apărare pe termen lung a României, în conformitate cu planurile naționale de apărare”.

Rachetele antitanc Javelin au fost cruciale pentru Ucraina în prima fază a invaziei ruse, când forțele ucrainene au reușit să oprească avansul și ofensiva de proporții a Rusiei pe mai multe direcții, cu obiectivul de a elimina conducerea politică a Ucrainei și a prelua controlul politic în Kiev.

 

Polonia achiziționează și ea rachete antitanc Javelin, dar bifează un nou parteneriat: Producţia de sisteme antitanc Javelin urmează să se facă în Polonia

 

2. Sistem ame... (javelin_28226700.jpg)

Sistem american antitanc FGM-148 Javelin. Sursă foto: Raytheon via Military.com

În cursul acestei toamne consortiul polonez de aparare Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) și Javelin Joint Venture (JJV) au ajuns la un acord pentru producția sistemului antitanc Javelin în Polonia.

Compania poloneza Mesko SA va fi responsabilă de implementarea proiectului. Acordul a fost încheiat în cadrul celei de-a 31-a ediții a Expoziției Internaționale a Industriei de Apărare de la Kielce, Polonia.

Acest acord ar urma să ducă posibilitatea de a înființa o fabrică de componente în Polonia pentru sistemele antitanc Javelin, dar şi o linie de producţie finală pentru acestea.

Armata poloneză are la dispoziție rachete Javelin. Contractul a fost semnat în mai 2020. Contractul, în valoare de 54 de milioane de dolari, pentru achiziționarea a 60 de lansatoare și 180 de rachete împreună cu pachete: logistică și instruire, a fost semnat în mai 2020.

La 31 ianuarie anul acesta, Ministerul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că s-a decis achiziționarea mai multor Javelin. O anexă la contractul din 2020 stipulează că 50 de lansatoare LWCLU îmbunătățite și 500 de rachete din cea mai recentă versiune "F" vor fi livrate forțelor armate poloneze până la sfârșitul anului 2026.

CITEȘTE ȘI: Tancurile T-90M - cele mai moderne ale Rusiei, făcute scrum de arme de 500 euro. Ucraina a identificat o armă antitanc mai eficientă decât Javelin

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel